To Janowski wrocil sobie do sgp xD
To Janowski wrocil sobie do sgp xD
"(...)Celem PZM i EŻ jest upadek sportu żużlowego w Rosji, całkowity(...) więc zawieszenie potrwa minimum 10-15 lat. W zamian rozwijany będzie żużel na Ukrainie (...)"
"Zapomnimy ruskim wszystko, nawet Katyń, a każdy polski klub żużlowy będzie musiał wystawić przynajmniej dwóch ruskich w składzie może być?"
Hmm, faktycznie ten Przemek jest za słaby na SE.
Ukryta zawartość
Bez cenzury: Ukryta zawartość
FALUBAZ DMP 1981/1982/1985/1991/2009/2011/2013 Ukryta zawartość
Shamek dziś na MMX ?
GKSŻ konsekwentnie uznaje ich za zbrodniarzy wojennych prawdopodobnie, ewentualnie uważają że są zbyt słabi na taki turniej. Oficjalnych informacji o ich braku nie podano publicznie.
No i super. Tyle że obaj byli nominowani na najlepszych polskich żużlowców ostatniego sezonu do nagrody szczakieli. Więc trochę brak konsekwencji w tej obsadzie, skoro tu jadą najlepsi polscy żużlowcy. Jedno z drugim się nie dodaje.
Skoro na koniec 2023 roku Emil i Artiom byli jednymi z najlepszych polskich żużlowców (tak zostali nominowani) , a na początku 2024 roku nie są w stawce najlepszych polskich żużlowców i stali się w międzyczasie ruskimi onucami to warto byłoby wydać komunikat co się zmieniło przez te kilka miesięcy, bo może coś przeoczyliśmy.
Falubaz to MAGIA!!!
"(...)Celem PZM i EŻ jest upadek sportu żużlowego w Rosji, całkowity(...) więc zawieszenie potrwa minimum 10-15 lat. W zamian rozwijany będzie żużel na Ukrainie (...)"
"Zapomnimy ruskim wszystko, nawet Katyń, a każdy polski klub żużlowy będzie musiał wystawić przynajmniej dwóch ruskich w składzie może być?"
Zimny dwa razy C i po zabawie
Czy jest sens zapraszać tego typa a nie dać mu wolną rękę by mogl bez kar odpuscic zawody?
16 3 Maksym Drabik 0 0 0 - 0
Nie wiem po co znowu bijecie pianę o Emila i Artioma ?
PZM i Dobrucki jasno się określili, że barw Polski oni reprezentować nie będą. I słusznie, oni jak mogli wybierać to obaj wybrali barwy Rosji. Więc ile razy mieliby wybierać ? Wybrali raz i starczy. Turniej o ZK jest zarazem eliminacją do SGP jak i SEC. Dopuszczając ich do ZK automatycznie uzyskali by możliwość walki o SGP czy SEC. A tam musieliby startować w barwach PL.
Więc decyzja PZM i Rafała jest jak najbardziej słuszna i dobrze, że konsekwentna.
Ukryta zawartość
Donald Trumpek (01-04-2024), Yankes (01-04-2024)
No więc oglądaj sobie GP w kadlubowej obsadzie, powodzenia. Ja podobnie jak rok temu żadnej rundy nawet nie włacze bo te IMS bez dwóch z trzech najlepszych żużlowców nie mają żadnego sensu. Czy takich kibiców jak ja jest więcej, czy mniej, nie wiem, więc nie ocenię tej decyzji o zakazie dla nich pod kątem oglądalności GP czy takich turniejów jak dzisiaj.
Po prostu ich niedopuszczanie z powodów politycznych jest kuriozalne, bo sportowo każde zawody na ich obecności tylko by zyskały. No ale w żużlu już dawno nie chodzi o poziom sportowy zawodów.
Mam też wrażenie że takie zostawienie hurtowe IMŚ dla Zmarzlika bez walki, nie pomoże cyklowi się podnieść, a słabe GP nie pomoże dyscyplinie w niczym. No ale o tym jak zawieszenie Emila i Artioma przełożyło się na GP, jego prestiż i oglądalność można będzie porozmawiać dopiero za jakiś czas.
Ostatnio edytowane przez Piernik ; 01-04-2024 o 17:20
W pełni popieram.
Sam raczej nie zamierzam oglądać GP, chyba że naprawdę z jakichś powodów zrobi się mega ciekawe... Na ten moment jednak na to się nie zanosi.
I tez popieram to co napisałeś - Sportowcy z Rosji i Białorusi będą nawet na Igrzyskach Olimpijskich.
Co prawda PKOL krzyczał, że wtedy zbojkotujemy imprezę i w ogóle, ale to się rzecz jasna nie stanie.
Tylko w takiej niszowej i marginalnej dyscyplinie dla świata jak żużel, ktoś twardo się trzyma tego, żeby dwóch de facto Polaków, nie dopuści do ścigania o tytuły, choć z dopuszczeniem ich tak w ogóle do startów, nie ma problemu. To tylko dodaje śmieszności tej dyscyplinie i jeszcze bardziej trzyma ją w zaścianku!
Drewniak Woryna bez Lewickiego drugi. Jak to możliwe ? Przecież to Lewicki jechał za Woryne w 22 i przestał jechać w 23.
Ukryta zawartość
Kaman (01-04-2024), Super Pro Peter kildemand (01-04-2024), Yankes (01-04-2024)
I dlaczego to my mamy im oddawać miejsca kosztem dwóch Polaków?
Mariusz (01-04-2024)
Peter Kildemand (02-04-2024), lego (02-04-2024), mszat (02-04-2024)
Chyba nie do końca przemyślałeś ten wpis.
Spośród kwalifikacji do SGP, dla Polaków najcięższe kwalifikacje są te krajowe właśnie. To w Polsce jest najciężej, przebić się w ZK na jedno z premiowanych miejsc. A ty chcesz jeszcze do tego dokładać dwóch mocnych grajków. Jako kraj mamy 5 miejsc do kwalifikacji. Z góry wiadomo, że tylko 3 zawodników wejdzie do SGP z tych eliminacji. I tu uwaga, to sito właśnie powoduje, że w SGP i tak nie jeżdżą najlepsi na dany moment.
Ukryta zawartość
Wejdzie 4 - od tego roku podnieśli.
Jak sam zauważasz - w SGP nie jeżdżą najlepsi na dany moment. I obstajesz przy tym, by tak pozostało.
Tak, wiem. Masz swój żelazny argument. Raz już wybrali. To jest argument, który definiuje świat. Przynajmniej wg Ciebie. Tak to właśnie jest jak łączy się politykę i sport. Wychodzi z tego wielkie guano.
Spoko - nie musisz mnie przekonywać, masz swoje poglądy, ja mam swoje. Na wzajem nie zmusimy się do zmiany zdania.
Widzę, że temat Emila i Artioma w SGP się nie starzeje. Ach ten żużel - obrońca moralności w światowym sporcie
A najlepsze jest to, że ci sami ludzie, którzy nie chcą tych chłopaków w cyklu narzekają, że SGP jest kadłubowe, że stawka słaba i nie ma po co oglądać
Rycerz bez blizny to k**as, nie rycerz!
Chciałbym bardzo być w tej kwestii bardziej tolerancyjny ale nie mogę sobie wyobrazić jak Artiom stoi na pudle GP i grają mu Mazurka Dąbrowskiego. I wolę słabsze GP niż taką sytuację. Poza tym jakby im zależało mogą sobie zrobić jakieś obywatelstwo Kazachstańskie czy jakieś inne Północno Koreańskie i tłuc się dla nich o mistrzostwo świata. Myślę że jako kibice nikt nie miałby nic przeciwko.
Falubaz to MAGIA!!!
Powinni jeździć pod neutralna barwa. Ale to już musi chcieć Discovery.
Polonia Bydgoszcz
Discovery może i by chciało, ale wtedy Bartek miałby jakaś konkurencję i mogło by byc atrakcyjniej a po co?
"Z Leninem żyj,
z Leninem śpij,
z Leninem zbieraj kwiatki...
życzenia to od Matki"
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Prawda jest taka że Emil już od czasu wybuchu wojny na UKR powinien jeździć z polskim orzełkiem na piersi.
w GP.
Ukryta zawartość
Emil teraz nie chce jeździć w GP.
Kurtuazja. Nie chce wkładać kija w mrowisko (a raczej piekiełko) żużlowe.
Gówno prawda.
Emila nie trawię, za całokształt.
Co bym jednak o nim nie myślał
Rosjanie powinni jeździć we wszystkich zawodach
w MŚ i ME pod flagą FIM-u i bez hymnu FR.
Sport to zawód tych ludzi, to już nie hobby...
Żużel umiera, blokowanie ze względów politycznych
dwóch zawodników z topu tej mało licznej dyscypliny
to działanie na jej szkodę.
To tak mądre, uczciwe i przyszłościowe jak antypolska działalność Barbary Nowackiej.
Ostatnio edytowane przez Semen ; 04-04-2024 o 13:54
22 lipca tego roku PRL obchodził 80-te urodziny.
Jubilat ma się bardzo dobrze, za dobrze...
tomkoz (04-04-2024)
Ale za to Zmarzlik przegoni Rickardssona, chooya że po nim dyscyplina jeszcze bardziej skarleje.
Szkoda, że w żużlu nie ma rajderów z Izraela.
Ciekawe co wtedy różnego sortu mądrale mieliby do powiedzenia.
niestety, metanol nie jest koszerny
ihpon
To idzie załatwić, wszak o koszerności produktu
nie decyduje jego skład tylko rabin.
Czyżby w Łodzi również nakazano dosypać nowej nawierzchni?
Ten tor to jest jakiś dramat.
Jak bedzie dalej to nie wiadomo, ale może dramatu nie bedzie.
Moim zdaniem jednak jest zbyt przyczepnie, przez co każda ścieżka jest równo szybka i nie ma znaczenia którędy pojedziesz.
To nie sprzyja jeździe w kontakcie.
No jak takie asy wchodza pol prostymi na 2 luku to tam mocno przyczepnie.