To nie moje czasy, ale ilość kupionych starych programów, zdjęć czy SpeedwayStarow pod stadionem na Bronka... Szkoda ze teraz już tego nie ma.
To nie moje czasy, ale ilość kupionych starych programów, zdjęć czy SpeedwayStarow pod stadionem na Bronka... Szkoda ze teraz już tego nie ma.
Poziom żartu denny Piotrze. I w kontekście historii, i w kontekście tego co działo się
za naszego życia 10, czy 20 lat temu, czy w kontekście właśnie ostatnich głośnych wypowiedzi
Kułeby i nie tylko jego ze strony Ukraińskiej dotyczących Przemyśla, Sanoka, Rzeszowa, oraz
tego co obecnie robią Ukraińcy z polskimi grobami.
Można sobie czasami żartować używając przy tym np. i postaci austriackiego akwarelisty,
ale pewne żarty z nim są przekroczeniem pewnej granicy, której nie powinno się przekraczać.
Nie podejrzewam Cię o banderowskie odchyły, ale to naprawdę było słabe.
Dwie osoby z mojej rodziny, gdzieś tam spoczywają, moja rodzina wiele przeżyła
w Łucku, Lwowie, Brzeżanach, Jarosławiu, Sokalu - po co ruszać ot tak sobie te "ukraińskie"
fałszywe dźwięki w przypadku Rzeszowa?
A teksty, że Rzeszów jest..., że Unia to nie jest.... powinny zniknąć z naszych stadionów.
I takoż powinno zniknąć profanowanie hymnu w Zielonej Górze przez tamtych działaczy
i kiboli. Moralizowanie? - czasami też jest potrzebne, zwłaszcza w czasach, gdy politycy
profanują pomniki i pochówki.
Moja wypowiedź jest wyłącznie moją prywatną wypowiedzią i nie jest żadnym oficjalnym stanowiskiem zajmowanym przez jakiekolwiek państwo, stowarzyszenie, agencję, klub, związek, spółkę, fundację, miasto, wieś, gminę, powiat, sołectwo, unię, kościół, sektę, sojusz, pakt, zgromadzenie, partię, kongregację, konsorcjum, biuro, urząd, wydział itp. itd. Nie reprezentuję w mych wypowiedziach nikogo więcej niż tylko swoją własną osobę.
Kingpin, przeproś za Wołyń.
Unia Leszno to nie jest polski klub, to która grupę obraża? Jaka jest geneza tej przyśpiewki?
DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE, WIERNI PO PORAŻCE
Przykro czytać takie posty.
Przyzwyczaiłem się do poziomu twoich wpisów
i coraz częściej na nie nie reaguję.
Tego niestety nie dałem rady odpuścić.
Chcesz przebić głupsze wpisy?
Jesteś Polakiem? Robisz sobie podśmiechójki "kosztem" polskich ofiar ludobójstwa?
No chyba polskość masz w dupie. Nie szanujesz Polaków.
Moja rodzina ze strony Mamy pochodzi z kresów. Ich zniszczyli sowieci.
Większość nigdy nie była w powojennej Polsce, nie mówiąc o swojej małej ojczyźnie.
Są pochowani, nie wiadomo gdzie w bezkresach imperium zła,
albo uratowali życie dzięki gen. Andersowi.
Ci żyli potem w Australii, USA i W.Brytanii, bo nie mieli dokąd wracać(lub nie mogli z obawy na represje).
Pomyśl, więc czy to co napisałeś jest zabawne.
No chyba, że polskość dla Ciebie nic nie znaczy.
To wtedy jest to twoją sprawą.
Znaczy to jednak, że twój wpis bardzo źle o Tobie świadczy.
EDIT: Tak sobie myślę, że twój wpis obraził kingpina, choć być może on patrzy na to inaczej.
Ostatnio edytowane przez Semen ; 04-09-2024 o 21:15
22 lipca tego roku PRL obchodził 80-te urodziny.
Jubilat ma się bardzo dobrze, za dobrze...
Zakon Krzyżacki składał sie głównie z Niemców. A jak wiadomo naród poliniacki uważa ludy zachodnie za lepsze i czuje się przed nimi gorszy. Natomiast jak na prawdziwych parobasów przystało musi się czuć lepszy od kogoś, więc uważa się za lepszy niż wszystko co na wschód od Bugu. Dlatego dla tych co nie pamietają koszmaru II wojny światowej Krzyżacy nie jest obrażliwe za to już Ukraincy tak.
Można, kto ci zabroni?
Ale z drugiej strony w przyszłym roku Przedpełski, Majewski i Rafalski. Chociaż nie wiem czy ten ostatni ma coś wspólnego z ziemia toruńską.
Rafalski to czasem nie jest krewniak Pawła. Kuzyn?
Ludzie co z Wami?
Pól FZG się z nas śmieje, pól bo drugie pół już na wakacjach
Nie możemy se jakiegoś wspólnego wroga znaleźć do niedzieli? Jakoś BZ zmotywować odpowiednio by on zamiast Madsena.
Lego sie ze mną nie zgadza bo po co robić kwasy, to czym było jak RK wymyśłił nam goloba. No wiem jego fanaberią
Ostatnio edytowane przez Chrostowicz ; 04-09-2024 o 21:18
Tu nie chodzi o wroga.
Chodzi o szacunek dla naszych rodaków, poprzednich pokoleń i naszej ojczyzny.
Marcin,
mozesz mi wyslac liste osob/organzacji/panstw ktorych ta "Ukraina" urazilem?
Wysle niezwlocznie bukiet gozdzikow i ptasie mleczko z nadzieja, ze sie na gozdziki
nie obraza, bo one tez sie roznie kojarza.
Ptasie mleczko bedzie bezglutenowe, wiec nie powinno byc wiekszych klopotow.
Ciebie i Semena mam nadzieje przeprosic kiedys osobiscie.
Oj, jak widzisz teraz Ty musisz przepraszac, bo kurator pomylil objekt podsmiechujek.
Gdybym mial sie na takie cos obrazac, caly czas chodzilbym smutny i nie mial kolegow, o przyjaciolach nie wspominajac.
Kontekst wpisu zabovskyego byl chyba jasny a Ty znowu widzisz cos czego nie ma.
Najgorsze jest to, ze dokladnie o tym wiesz ale ciagniesz ta gownoburze niewiadomo po co.
W tym zacieciu przypominasz mi typowego PiSowca ktory patriotyzmem sobie caly czas twarz wyciera, oburza sie pod publiczke na taka Ukraine
sugerujac zla krew tylko po aby z hymnem na ustach krasc ile wlezie a lupy zawija w bialo-czerwona flage.Udaje patriote a jest zwyklym zaklamanym zlodziejem.
Tylko nie pisz mi, ze nazwalem cie zlodziejem a tym bardziej pisowcem.Do takiej podlosci bym sie nigdy nie posunal.
Ostatnio edytowane przez kingpin ; 05-09-2024 o 04:59
Unia Leszno nie jest klubem ekstraligowym, zamykam wątek. Zasilacz nie z tej listy
Screenshot 2024-09-04 at 21-22-34 Apator Toruń 2024 - watek klubowy - Odpowiedź na temat.png
Morciasz, zwazywszy na sygnature, z ktorej korzystasz chyba od zawsze, ten wpis, ktory popelniles strasznie "capi" hipokryzja.
No chyba, ze sygnatura to zwykly zart.
ihpon
Omg, od stwierdzenia, że Przedpełski idzie jeździć na Ukrainę, przeszliśmy do wzniosłych historii czyja rodzina bardziej wycierpiała w okresie wojennym. Brakuje tylko Krzysztofa Ibisza z czasów Awantury o kasę, który wziąłby po trzysta złotych z konta każdej drużyny i pociągnął dalej tę licytację.
Jeśli zatem chodzi o zabawne wpisy to nawet nie będę próbował ci w tym aspekcie dorównać. Chociaż ten tani szantażyk emocjonalny oparty na wywlekaniu na forum publiczne rodzinnych historii, połączony z tradycyjnym moralizatorskim tonem jest bardziej żałosny niż zabawny.
"Ciebie, twoją, twój, Tobie, twój" - niezły przekładaniec
Przeproszę dopiero kiedy Stal Gorzów przeprosi za nieustanne propagowanie Ukrainy za pośrednictwem swoich barw klubowych (chociaż przynajmniej kevlary już zmodyfikowali). Albo Gollob - w 2010 roku grali mu Mazurka Dąbrowskiego, a on w najlepsze paradował w niebiesko-żółtym kevlarze. Można bardziej opluć polskość?
mszat (05-09-2024), młody_piernik2 (05-09-2024)
Oczywiście
Klasyczna ucieczka jak zaczyna ci brakować argumentów - przerabiana na tym forum kilkadziesiąt razy, więc prawdę mówiąc niczego innego się nie spodziewałem Chociaż po cichu liczyłem na jakąś historię o wujku Chesterze, który nie mógł wrócić do Polski z USA co po kilkudziesięciu latach daje tobie niezbywalne prawo do umoralniania innych i wskazywania im jakich nieformalnych określeń nie mogą używać oraz wyznaczania granic żartów.
Ktoś widział Emila na motocyklu?
Wiem że to nie miejsce na takie pytania na forum społeczno historycznym, ale może ktoś coś?
el_kwas (05-09-2024)
O ruskich nie będziemy gadać ze względu na Katyń.
ihpon
Plujesz na innych, wyszydzasz.
Sam wystawiasz sobie laurkę.
Wstawiasz emotikony, że niby piszesz z humorem, dystansem.
Jaki to poziom humoru?
Niech sobie inni userzy wyrobią zdanie.
Niektórzy nawet się nie zastanowili - ich to bawi.
Mam nadzieję, że są w ogromnej mniejszości.
To jest kwintesencja twojej buty.
Ch... że zarżnięto w bestialski sposób dziesiątki czy setki tysięcy Polaków.
Nie ma sprawy, można sobie zrobić z tego jaja, prowokować, byle był ubaw.
Wygląda na to, że albo brak Ci uczuć wyższych albo jesteś skończonym chamem.
Mariusz (05-09-2024)
Ja pier.... Teraz to mam wyrzuty sumienia, że Allo Allo oglądałem.
mszat (05-09-2024)
Co to za akcje z biletami teraz z Motorem i poprzednio z GKM? Nie było kiedyś tak, że klub gości sprzedawał u siebie wejsciowki a później wysyłał listę wyjazdową?
APATOR TORUŃ DMP 86' 90' 01' 08'
Zrobili przez neta, żeby potem nie było znowu pomówień, że ktoś sprzedaży odmawiał.
Wyjdzie na to, że tak źle, tak niedobrze.
"A Pan Buszmen wymyśla i wymyśla. Liczy, krytykuje, opowiada jak to sam by za wszystkie osoby wystąpił." - Przemysław Termiński, 2016
mszat (05-09-2024)
Nie wydaje mi się, żeby miało chodzić tym jakże już wyświechtanym tekście o wyśmiewanie vzy obrazanie ofiar Katynia czy obecnych zamordowanych przez tę kanalię Putina.
Dajcie już sobie spokój.
Proszę Was, nie podbijajcie tego tematu bo robi się żenująco.
Naprawdę wolę poczytać o dupie Emila...
Peter Kildemand (05-09-2024), longlay1 (06-09-2024), mszat (05-09-2024), orlosep (05-09-2024), stone_gossard (05-09-2024)
Widzę, że licytacja trwa - rano były wspominki rodzinne, teraz stawka urosła do setek tysięcy pomordowanych na Wołyniu. Szkoda, że nie zauważyłeś, że nikt sobie z tej czy innej rzezi nie żartował, a co najwyżej ze zramolałych dziadów z kijami w tyłkach, którzy zaczęli od świętego oburzenia po potocznym nazwaniu Rzeszowa Ukrainą, a z każdym kolejnym wpisem pogrążają się coraz bardziej.
I jeszcze jedno - w twoich oczach to ja mogę być nawet ucieleśnieniem samego szatana. Kompletnie mnie bowiem nie obchodzi twoja opinia na mój temat - specjalisto od uczuć wyższych
młody_piernik2 (05-09-2024)
Że wam się chce w tą młóckę nadal, coś niesamowitego
Jeszcze jedna wersja plastonów, foto ukradzione z profilu o naszej historii z twarzoksiązki
Plewiński, Kościecha, Janek, Krzyżaniak a pod 9 chyba Błaszak
457504883_122168446682091805_5760751666539481434_n.jpg
Morciasz (05-09-2024)
Zdążyłem bilet kupić, zanim młody z kolegami wykupią resztę. Idziemy sasinom pokazać gdzie jest koniec kolejki
DUMNI PO ZWYCIĘSTWIE, WIERNI PO PORAŻCE
Peter Kildemand (05-09-2024)
To taki plastron jaki mam w avatarze.
Fotka wykonana przed meczem Start Gniezno - Stal Toruń rozegranym 2 czerwca 1974 roku w Gnieźnie.
Torunianie w składzie:
1.Janusz Plewiński
2.Adam Olkiewicz
3.Jerzy Knyter
4.Bernard Licznerski
5.Jan Ząbik
6.Roman Janczuro
7.Bogdan Krzyzaniak
8.Jan Moskowicz(niewidoczny na zdjęciu)
Wydaje mi się, że drużynę prowadzi kierownik Mieczysław Mikołajewicz.
Za Eugeniuszem Błaszakiem idzie Wojciech Puk
...a to inne zdjęcie z tej prezentacji.
Ciekawostka.
W tle trybuny, a właściwie wał gnieźnieńskiego stadionu
Ostatnio edytowane przez Semen ; 05-09-2024 o 20:07
stone_gossard (05-09-2024)
Olkiewicz, czyli Mister Adam. Po powrocie z Anglii wyróżniał się kolorowym, pełnym tylnym kołem i ... to w zasadzie wszystko. Jeździł cienko, często kibice kpili z niego bo pobyt na stażu w Anglii nic mu nie dał (inna sprawa, że nie był to długi staż).
Dwanaście wyścigów, to czego on w Halifaksie
mógł się w tak ekspresowym tempie nauczyć.
Wiara wiara jest w Was...!!!
Najpierw odkręcił kota ogonem jakimś ptasim mleczkiem a później opisał jak jego "koledzy" i "przyjaciele" na co dzień go traktują a on i tak sobie z tego nic nie robi bo nie będzie chodził smutny. Można go obrażać a on i tak twardziel będzie uśmiechnięty haha ciekawy przypadek. Taki głupek wioskowy, z którego się nabijają a on ma wyebane myśląc, że go lubią.
Mam nadzieję, że kiedyś zrozumiesz. Szkoda. Kończymy temat.
Nie rozumiem logiki tej wypowiedzi. Proszę o rozwinięcie.
Nie o to chodzi Wujku Samie. Takoż nie chodzi o to "Jak rozpętałem II wojnę światową".
Szorujesz po bruku. Szkoda.
Plewiński był jednym z moich ulubionych żużlowców, potem Geniu Miastkowski.
Tak czy inaczej to już prehistoria. Człek czasami zastanawia się jak to wszystko się
zmienia i pędzi - w tym roku już 15 lat minęło jak jesteśmy na Motoarenie.
Moja wypowiedź jest wyłącznie moją prywatną wypowiedzią i nie jest żadnym oficjalnym stanowiskiem zajmowanym przez jakiekolwiek państwo, stowarzyszenie, agencję, klub, związek, spółkę, fundację, miasto, wieś, gminę, powiat, sołectwo, unię, kościół, sektę, sojusz, pakt, zgromadzenie, partię, kongregację, konsorcjum, biuro, urząd, wydział itp. itd. Nie reprezentuję w mych wypowiedziach nikogo więcej niż tylko swoją własną osobę.
Cała Polska z Apatorem
kingpin (06-09-2024)
Tego plastronu to na oczy nie widziałem nigdy. Na żywo jeszcze nie mogłem, a z fotografii nigdy w oko nie wpadło.
A niektóe nazwiska, to mi się bardziej z Grudziądzem czy Łodzią kojarzą, nawet nie wiedziałem że w Toruniu wcześniej jeździli, jak Janczuro, Licznerski czy Olkiewicz. Knyter jakoś szybko chyba karierę skończył, może kontuzję ciężką złapał?
A pro po Grudziądza. Tam był kiedyś taki talent, tylko nie jestem pewny czy z Grudziądza pochodził, ale raczej tak bo młodziak był, Szydlik się nazywał. Rok albo nawet dwa jeździł wybitnie, a później zniknął. Może tez ciężka kontuzja? Albo problemy pozasportowe?
Tom Brennan zawodnikiem Polonii będzie w przyszłym roku.
Ten rok gdy zginął Araszewicz, zbiegł się z renesansem w klubie z Zielonej Góry. To był rok gdy drużyna spadła z 1 ligi i zdecydowano się podziękować za jazdę starym wyżeraczom-Marcinkowskiemu, Łosiowi, Łukaszewiczowi, Protasiewiczowi, a postawiono na młode talenty-Huszczy, Olszaka, wspartych spokojniejszymi i doświadczonymi zawodnikami-Filipiaka, Grabowskiego czy Żeromskiego. W następnych latach jeszcze drużynę odmłodzono, co było strzałem w dziesiątkę. Jadąc w dużej części juniorami, drużyna wdarła się na podium i utrzymywała się w czołówce kraju przez kilka lat.
PS
Dlaczego wywalono tych zasłużonych seniorów, to nie wiem. Byłem smark wtedy. Ale chyba raczej jakieś problemy pozasportowe.
Pisałem nie raz, że w Grudziądzu jeździło mnóstwo wychowanków klubu z Torunia.
W zasadzie ten ośrodek prawdopodobnie dzisiaj by nie istniał.
Dlatego, dla mnie, irracjonalna jest wszechobecna w Grudziądzu nienawiść do klubu z Torunia.
Szydlik był miejscowym żużlowcem, który uczył się jeździć
jeszcze w Grudziądzkiej Sekcji Żużlowej będącej rezerwami Stali Toruń.
orlosep (06-09-2024)
Buszmen (06-09-2024)
Tutaj oprocz waszego niczym nie uzasadnionego nadecia nie ma czego probowac zrozumiec.
Zrobiliscie gownoburze z niczego.
Mam nadzieje, ze chociaz samopoczucie sie wam przez to poprawilo.
Narracja, ze ktos robi sobie jaja z ofiar rzezi wolynskiej i w ogole laczenie wpisu o Rzeszowie/Ukrainie z
banderowcami nie powstydzilby sie nawet pewinen gauleiter.
Cisna mi sie na usta naprawde mocniejsze slowa, ale ze wzgledu na szacunek odpuszcze.
Z Semenem nie jest mi po drodze od dawna wiec akurat on chcial sie po prostu do czegos przyczepic, ale
dziwi mnie, ze tak bezrefleksyjnie do niego dolaczyles.
ps.
Nie chce mi sie wertowac forum, ale nigdy nie zdarzylo sie Tobie czy Semenowi uzyc Breslau zamiast Wroclaw?
Bo cos mi swita...
Ostatnio edytowane przez kingpin ; 06-09-2024 o 05:49
"Z Leninem żyj,
z Leninem śpij,
z Leninem zbieraj kwiatki...
życzenia to od Matki"
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Buszmen (06-09-2024), mszat (06-09-2024), młody_piernik2 (06-09-2024), orlosep (06-09-2024)