Nie wiem czy wszyscy ganiają za prezentami czy robią barszcz z uszkami, ale cos tu ucichło na forum. W takim razie dawajcie swoje typy na Ekstraligę 2022, najlepiej z komentarzami. Ja zacznę.
8. Ostrovia Ostrów
Nie uważam, że to będzie jakis totalny dostarczyciel punktów, ale raczej o utrzymanie będzie ciężko, choć nie wykluczam zamiany miejsc z GKM-em. Fajna młodzież to trochę za mało. Na pozycji U24 osłabienie i raczej nie wierzę w skuteczną jazdę w SE formacji seniorskiej. Stąd taka a nie inna lokata.
7. GKM Grudziądz
Skład bez szału, ale na Ostrovię powinno starczyć. Ponownie słabi juniorzy. Tarasienko i Jakobsen uważam, że na plus. Kasprzak i Pawlicki jak utrzymają ubiegłoroczną dyspozycję to wbrew pozorom powinno starczyć. Aczkolwiek jak wyżej wspomniałem nie zdziwi mnie zamiana z Ostrovią.
6. Unia Leszno
W zeszłym sezonie czwarta lokata. Zamiana Emila (który według niektórych leszczynian miał KOMPROMITUJĄCY sezon ze średnią ponad 1,9) na Bellego to jednak osłabienie. Utalentowana młodzież, ale jednak ten Jabłoński to będzie dopiero debiutant.
5. Włókniarz Częstochowa
Skład tak samo bezjajeczny jak w poprzednim sezonie, więc lokata podobna. Miśkowiak i Świdnicki mogą się trochę poprawić, ale nie wierzę w skuteczniejsza jazdę Lindgrena czy Jeppesena. Chyba, że zaskoczą Holtą za tego drugiego.
4. Stal Gorzów
Formacja seniorska bez zmian, Patrick Hansen za Karczmarza to będzie moim zdaniem wartość dodana. Słabi juniorzy (choć może wróci Bartkowiak) i Paluch dopiero od połowy sezonu.
3. Apator Toruń
Fajne wzmocnienia więc i awans w tabeli. Problem z niezbyt silną młodzieżą, która nie będzie mogła łatać ewnetualnych wpadek. Ciekawe jak Przedpełski poradzi sobie z łączeniem Grand Prix z liga.
2. Motor Lublin
Wicemistrz Polski wzmocnił się moim zdaniem wymianą Buczkowskiego na Drabika. Do tego młodzież powinna się rozwijac, co powinno zrównoważyć ewentualny zjazd Hampela.
1. Sparta Wrocław
Skład utrzymany, a na juniorkę do tego wchodzi jeszcze Kowalski, który będzie lepszy od Liszki. Bewley i Czugunow obstawiam fala wznosząca, Janowski i Artiom constans, ewentualny zjazd Taia. To powinno dać obronę tytułu.