Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 316 do 360 z 446

Wątek: Zmiany od 2012 roku.

1. Powrót do góry    #316
    Ekspert Awatar sobotch
    Kliknij i podziękuj
    2,369
    Podziękowania: 3,284 w 1,947 postach
    Miśkowiak i Kościuch pewniejsi. Pierwszy zupełnie niepotrzebnie męczy się w I-ligowej biedocie, drugi ciągle rozwija - Anglia robi swoje Niech idą do np. Włókniarza - przydadzą się dużo bardziej, niż Szombierski i pozostali jego pokroju. I nie sądzę, żeby mogli zarzucać kluby jakimiś megawymaganiami, nikt tego poważnie nie potraktuje; z drugiej strony mogą być jeszcze kimś więcej, niż byli dotychczas. Gorzej od Kuciapy, Zengoty, obcokrajowców typu Andersson i Karlsson na pewno nie będzie.

2. Powrót do góry    #317
    Mistrz FTSL 2020 Awatar Buszmen
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Podziękowania: 5,815 w 3,333 postach
    No Vicar: faktycznie popisowa jazda zagranicą, kompleksowo - we wszystkich ligach. Porównywanie Chrzanowskiego do Miśkowiaka czy Kościucha to jest przyrównywanie ***** do czekolady. O Buczkowskim nawet nie wspomnę. Rubik był pośmiewiskiem w Anglii, Szwecji oraz Danii. A kpiarz prawi o "odbudowaniu".

3. Powrót do góry    #318
    Początkujący Awatar Sportejm
    Kliknij i podziękuj
    0
    Podziękowania: 0 w 0 postach
    Tak jak wpomniałem już w innym wątku - tak teraz odbiegając minimalnie od Waszej dyskusji - to co to za chore przepisy, gdzie juniorzy z niskimi KSM -ami (czyli mieli słaby poprzedni sezon) stawiają wygórowane żądania finansowe i zaczynają negocjacje od 500 000?!?!?!?! Paranoja...
    Ukryta zawartość -> warto odwiedzać! Obrazki i filmy o tematyce sportowej, udostępniajcie i pokazujcie znajomym Ukryta zawartość

Ukryta zawartość -> 10 NAJLEPSZYCH żużlowych akcji wszechczasów! Fantastyczne!

4. Powrót do góry    #319
    Stały bywalec
    Kliknij i podziękuj
    30
    Podziękowania: 119 w 71 postach
    Szczerze mówiąc, polski żużel nigdy mnie tak nie wk*rwiał. Za chwilę skończy się na tym, że zamiast Protasa w GP będzie Peter Ljung, zamiast Warda Scott Nicholls i jedziemy. Do d*py z takim czymś, ewidentnie nie sprawdzamy się w roli najbardziej opłacalnej ligi świata.

5. Powrót do góry    #320
    Ekspert Awatar ananasek_vel_oman
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Podziękowania: 715 w 436 postach
    A według mnie cała sytuacja związana 1 raiderem z GP niesie za sobą mnóstwo korzyści.
    Po pierwsze.
    Towarzystwo BSI i FIM w końcu zauważy, że to Polska trzęsie żużlem, i bez Polski nie ma żużla. I może, co najważniejsze, w końcu zauważą to nasi prezesi.
    Wystarczył jeden prosty przepis, żeby okazało się co jest dla zawodników cenniejsze - polska liga.

Pora iść krok dalej.
    Skończyć z przekładaniem kolejek ligowych, gdy akurat jedzie eliminacja kwalifikacyjna kwalifikacji indywidualnych mistrzowstw europy... czy inne bzdetne turniejiki, które potrafiły przełożyć całą, lub część kolejki żużlowej... bo startowało tam jeden czy dwóch zawodników jeżdżących w PL.

To zawodnika sprawa jak sobie poradzi z terminami. U nas dostaje (jak widać po decyzjach) grube pieniądze, więc ma być na każdy termin klubu, a nie jak wypadnie w kalendarzu.

Dla mnie ten cyrk nazywany GP skończył się jako prawdziwe mistrzostwo świata, gdy BSI zaczęła decydować o tym komu pozwolić walczyć o mistrzostwo. ***** nie mistrzostwa to są

Mam tylko nadzieję, że nasi działacze nie przestraszą się sytuacji i nie zatrzymają w miejscu, tylko pójdą dalej w swoich radykalnych decyzjach.
    Pora w końcu żeby FIM (a więc i BSI) zaczął myśleć o poważnych rozgrywkach krajowych w jak największej ilości państw, bo inaczej będzie robić z siebie pośmiewisko przyznajać 4-5 dzikich kart na każde zawody. Kto to będzie chciał oglądać?

6. Powrót do góry    #321
    Stały bywalec
    Kliknij i podziękuj
    211
    Podziękowania: 35 w 25 postach
    Jest takie przysłowie-pokorne ciele dwie krowy ssie a bystre ani jednej" Prezesi powinni zauważyć ,że zabrneli w ślepy zaułek. Czas pójśc na kompromis i Polaków wyłączyc z przepisu o 1 z GP. To jest konieczne i potrzebne a przede wszystkim w interesie polskiego żuzla. Trzeba patrzeć dalej niz własne ambicje . Za rok moze dwa beda zmnieniać ten przepis ,którego bronią jak niepodległości. Dlaczego? Bo wtedy do GP wejdzie Janowski i Pawlicki i ci młodzi zawodnicy zaczną się zastanawiać czy warto podpisać umowę z BSI.

7. Powrót do góry    #322
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Kto to będzie chciał oglądać?
    A kto będzie chciał oglądać podwórkową ligę polską? Widać, że stawiasz prymat ligi nad GP, co jest subiektywne i do tego dopasowałeś swój pogląd na sytuację.

Tymczasem wprowadzone przepisy są po pierwsze niesprawiedliwe względem zawodników (ambitnych karcą, nieambitnych i słabo jadących - promują), niekorzystne z punktu widzenia rozwoju ligi polskiej (obniżenie poziomu - mniejsze wpływy i mniejsze budżety. Najlepsze jest to, że dla niektórych mniejsze budżety to cel sam w sobie. To dopiero nadaje się do kliniki....), a także niekorzystne z punktu widzenia GP (czyli żużla globalnie). Z czego więc tu się cieszyć? Że kosztem dosłownie całego żużla kilku nieudolnych k_retynów załatwia swoje interesy? Osobiście brzydzę się polskim żużlem.

8. Powrót do góry    #323
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Pytanie co jest w interesie dyscypliny.
    3-4 zawodników w GP czy jak największa ilość polskich żużlowców na średnim poziomie.

Moim zdaniem druga opcja.

Polski żużel od zawsze jest popychadłem. Widać to na przykładzie GP (organizacji).
    Nie powiesz mi Buszmen, że normalne jest, że Polacy płacą za GP około 2 mln a Anglicy, Szwedzi czy Czesi nawet połowy tego.
    Dwa.
    Polska liga zawsze musiała dostosowywać się do popierdółkowatych zawodow FIMowskich. Często stało to w sprzeczności z interesem ligi. Bo gdzie tu profesjonalizm jak trzeba odwołać całą kolejkę, bo gdzieś tam w Czernomorcu jest jakiś turniej.
    Nikt poważny takim produktem się nie zainteresuje.
    Widział ktoś coś takiego w piłce?
    A w interesie dyscpypliny w Polsce jest znalezienie solidnych strategicznych sponsorów, pozytywny marketing, w pełni profesjonalny.
    Tylko wtedy będzie mowa o większych budżetach i dopływie pieniędzy o których piszesz.

Decyzja o tym, że będzie jeździł 1 zawodnik z GP nie wpłynie na wysokość budżetów. Więc nie wiem po co takiego argumentu używasz (tak żeby napisać coś na przekór mojej osobie?). Niektóre kluby wręcz będą miały budżet większy.

Jak napisałem wcześniej - GP przestało być de facto mistrzostwami świata w klasycznym tego rozumieniu, kiedy to BSI zaczęło decydować kto może, a kto nie walczyć.
    Tegoroczna sytuacja jest tylko koronnym dowodem na to, że zawodnikom bardziej niż na laurach zależy na pewnym jutrze.

PS.
    Jeśli mecze ligowe będą emocjonujące, z dużą ilością walki, nie będzie dyskusji o lidze podwórkowej.
    Ostatnio edytowane przez ananasek_vel_oman ; 28-10-2011 o 10:30

9. Powrót do góry    #324
    Ekspert Awatar Roberto
    Kliknij i podziękuj
    8
    Podziękowania: 204 w 56 postach
    Cytat Zamieszczone przez Buszmen Zobacz posta
    Osobiście brzydzę się polskim żużlem.
    Zakładając, że kogokolwiek interesuje czym się brzydzi szary kibic to ja wtrącę, że osobiście brzydzę się BSI i tym co od wielu lat promuje.

Jeśli nawet przyjąć, że absolutnie niepowtarzalny jednodniowy system wyłaniania najlepszego zawodnika świata to archaizm i znakiem czasu jest podbicie bębenka sportowych emocji przez ich stopniowanie, to nawet niegdysiejszy 6-turniejowy cykl widzi mi się dzisiaj jak delikatesy przy dzisiejszej turniejowej hurtowni prowadzonej kosztem roboli z których 'na swoje' nie wychodzi chyba nawet 1/3, niegdyś najlepszy z nich (sic!) nawet z tej zabawy rezygnuje i to bynajmniej nie przez dziewczęce kaprysy (Hamill) a inni jeżdżą tam dla glorii i chwały opłacanej przez sponsorów uradowanych obecnością w kadrze kamery reprezentacyjnego bidonu, a to wszystko przy uciesze gó.wno-prowadzących którzy bilansowe straty wynikające z organizacji imprez w miejscach znanych głównie kartografom łatają polską dojną krową. Jasne, że i tak krowa ma w tym chorym układzie swój udział ale to trochę tak jak z "półkowym" w supermarketach. Nie sprzedasz jak się na półkę nie wystawisz, nawet kosztem chorych zasad. Chyba, że zasady stają się patologiczne, to idziesz na wojnę i to właśnie ma miejsce, tylko nie do końca wierzę czy prezesom SE wyszło to celowo czy przypadkiem ale w tej chwili to nieistotne.

Jeszcze ta gadanina o "biegach jak z grand prix" których już nie będzie. Jezusie świebodziński, pewnie jestem odosobniony ale ja już tego k**** słuchać i czytać nie mogę. Przecież atrakcją "biegów jak z grand prix" jest właśnie to, że są z zakichanego "grand prix", jaka więc jest ich atrakcyjność dzisiaj, kiedy grand prix mamy de facto w każdą żużlową sobotę, niedzielę i wtorek ? Przecież to w kółko prawie dokładnie te same nazwiska tyle, że w różnych konfiguracjach i pod różnymi szyldami drukowanymi na plakatach, biletach i programach zawodów. W takim misz-maszu nawet kwestia tytułu mistrza świata staje się umowna bo co mi z tego, że Hancock wygra jednocześnie z Gollobem czy Jonssonem w Gorican, Pradze czy piętnastu innych Zapizdówkach skoro z kolei z jednym z nich przegra w piętnastu innych a jeszcze z kolejnym będzie miał bilans starć na zero. Dzisiaj każdy (BSI, SE, Szwedzi) opycha kibicom prawie dokładnie ten sam produkt tylko inaczej go pakuje. Dla mnie to dylemat podobny do wyboru między Oplem a Vauxhallem.

Ktoś tu gdzieś pisał, że jak się BSI postawi to się spasione koty ze Speedway Ekstraligi zdziwią, ja natomiast twierdzę, że jak rodzimi prezesi rozegrają to lepiej od zawodników którzy walczyli z zaodrzańskim betonem rok temu, to na widok prestiżu Grand Prix porównanego z naszą ligą na podstawie odmownych decyzji o występowaniu w GP Olsenowi i spółce zostanie się już tylko zesrać na puszczy.

10. Powrót do góry    #325
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Rzadko się Roberto zgadzaliśmy, ale podpisuję się obiema nogyma i ręcyma

11. Powrót do góry    #326
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Dobra Roberto, to że w GP jest wiele patologii to jest temat na inna dyskusję. Tutaj rozmawiamy o lidze. Dla mnie jednak prymat GP nad wszelkimi innymi rozgrywkami żużlowymi jest bezdyskusyjny. Z prostego faktu. Żużel to sport indywidualny, a to droga wyłaniania najlepszego z nich. Jeśli nudzi Cię 11 turniejów zamiast 6, to widocznie masz kryzys z sympatią do żużla w ogóle. Dla kogoś kto kocha żużel -> im więcej rund, tym lepiej. W F1 czy MotoGP rywalizacja również nie zamyka się w 6 turniejach. Mimo, że np. tegoroczne F1 zdominowane były przez jednego zawodnika w sposób totalny. Oczywiście, problem gratyfikacji finansowej w cyklu istnieje i to trzeba zmienić, ale czy ma to robić Speedway Ekstraliga... własnym kosztem?

Masz dużo racji w tym, że środowisko żużlowe jest małe i w pewien sposób zakiszone we własnym sosie. Ci sami rywalizują na codzień w GP, Polsce, Szwecji. Cyrk objazdowy - racja. Ale to albo robimy jakieś ograniczenia dotyczące ilości lig, albo cokolwiek innego - ale mądrego. A nie KSM i karanie za uczestnictwo w GP. No czy to jest rozsądne, że Nicki Pedersen, cokolwiek złego by o nim nie powiedzieć, jako mega ambitny sportowiec ma być karany względem np. Ryana Sullivana, który ze sportową ambicją dawno nie ma nic wspólnego? Czy jest normalne, że ustawiamy horrendalnie niski KSM, po to by w lidze musieli jeździć zawodnicy pokroju Lampkowskiego, a mocni wylecieli za burtę, bo chcieli powalczyć również o indywidualne osiągnięcia? Niech to wszystko opiera się na wolnościowych zasadach, a nie na takiej chorej podstawie. Mam nadzieję, że liga w takim kształcie padnie.

ps. Nie wiem czy budżety będą wyższe. Płace na pewno nie spadły, a może i wzrosły, zwłaszcza te dla ogórków w uprzywilejowanej sytuacji. Ale czy w dłuższym okresie nie spadną wpływy. Frekwencja, telewizja? Zobaczymy, wg mnie im gorszy produkt tym trudniej, a niewątpliwie E-liga 2012 będzie najsłabsza od wielu lat.

12. Powrót do góry    #327
    Stały bywalec
    Kliknij i podziękuj
    211
    Buszmen, jeśli mogę? Zgoda co do wiekszości problemów. Jednak nie zgodzę sie,że w OBECNEJ SYTUACJI liga mogłaby obejść sie bez ksm-u i być wyrównana i ciekawa.
    To prawda,że Lampkowski nie pasuje do SL ale kto ustawia skład w Toruniu? Czy znając poziom ksm-u i godząc się na 41pkt prezesi nie przyjeli zasad świadomie. Każdy sam decyduje czy ma 4 asów + 3 słabych czy 2 asów i 5 średniaków. To prawda,że ksm jest niedopracowany w zakresie przepisów wykonawczych ale sama idea jest OK.
    Poza tym uważam,że afera z zaw. z GP jest niepotrzebna i nie służy dobru naszego żuzla. Prezesi popisali się tu brakiem wyobrażni . Przecież jak jest ksm to po co ten dodatkowy przepis? A jak już to nie powinien dotyczyć Polaków. I pomyśleć, że Dowhan sam przyniósł ten projekt na spotkanie SL.

13. Powrót do góry    #328
    Ekspert Awatar Mariusz
    Kliknij i podziękuj
    1,939
    Podziękowania: 4,765 w 3,459 postach
    I pomyśleć, że Dowhan sam przyniósł ten projekt na spotkanie SL.
    Nawet jeśli by to była prawda (a nie jest, projekt RD wyglądał całkiem inaczej) to przyjąć można, że to RD jako jedyny z tego towarzystwa w porę dostrzegł (chocby i na przykładzie Pepe) zagrożenie i bezsens jakie niosą za sobą te ograniczenia. Pomroczność jasna jednak ogarnęła pozostałych prezesów z Władkiem w roli głównej
    Ukryta zawartość
    Bez cenzury: Ukryta zawartość
    FALUBAZ DMP 1981/1982/1985/1991/2009/2011/2013 Ukryta zawartość

14. Powrót do góry    #329
    Zaawansowany Awatar Kaioh
    Kliknij i podziękuj
    16
    Podziękowania: 150 w 68 postach
    również w całej rozciągłości zgadzam się z Roberto.

a to, że wolimy 6 niż 11 rund nie wynika z jakiegokolwiek kryzysu sympatii do żużla. po prostu z każdym kolejnym dodanym turniejem rosną zarobki BSI, a spada prestiż danych zawodów. z walki o tytuł mistrza świata przekształca się to w jeden wielki marketingowy chłam. też swego czasu byłem takim sympatykiem GP jak Ty, ale wyleczyłem się z tego parę ładnych lat temu. włączanie telewizora w każdą sobotę by obejrzeć mało znaczące zawody przypomina mi raczej familiadę niż poważne rozgrywki. jak czegoś mamy w nadmiarze to początkowo jest to fajne, ale po pewnym czasie zwyczajnie staje się zbyt pospolite, oklepane. tak jest ze wszystkim na tym świecie. dlatego właśnie ludzie tak wyczekują urlopów, świąt czy igrzysk olimpijskich. bo są stosunkowo rzadko, ale za to jak już są, to są wielką atrakcją.

porównanie motogp czy f1 jest błędne, bo w tych dyscyplinach jest to jedyna forma rozgrywek. w żużlu oprócz GP, mamy kilka lig, DPŚ, mistrzostwa i turnieje krajowe.

oczywiście nie pochwalam głupoty rodzimych działaczy. aczkolwiek zupełnie przypadkiem coś im się udało zrobić, mianowicie pstryknąć w nos światowej centrali, bsi "czy jak tam ta kur** się zwie". nie mniej jednak w pozytywne efekty nie wierzę, bo tam raczej liczy się tylko pieniądz i marketing.

15. Powrót do góry    #330
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Podziękowania: 9,588 w 5,332 postach
    No czy to jest rozsądne, że Nicki Pedersen, cokolwiek złego by o nim nie powiedzieć, jako mega ambitny sportowiec ma być karany względem np. Ryana Sullivana, który ze sportową ambicją dawno nie ma nic wspólnego?
    Rozsadek i SE wykluczaja sie nawzajem,to nie podlega dyskusji.
    Problem Nickus ma nie ze wzgledu na ograniczenia ale ze wzgledu na wygorowane zadania finansowe.Miejsce dla niego w SE sie znajdzie,sie nie za takie pieniadze jakie sobie krzyczy.
    To juz nie jest ten automacik do robienia punktow jak kilka lat temu ,ale ceni sie podobnie.
    Jak sam napisales,mowimy tu o SE a nie GP,wiec z Sullym to zly przyklad,bo akurat brak ambicji sportowych , nie przeszkadza mu w robieniu dobrego wyniku w SE.
    Prezesa zatrudniajacego zawodnika za porzadne pieniadze raczej nie powinna obchodzic ambicja walki o tytul IMS a dawanie z siebie wszystkiego w jego klubie.
    Moim zdaniem Sully wywiazuje sie z tego zadania bardzo dobrze,czego o Nicusiu nie zawsze mozna powiedziec.Dodatkowo jest tanszy od Dunczyka,ktory zyje caly czas przeszloscia.
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    z Leninem zbieraj kwiatki...
    życzenia to od Matki"

Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podania przyczyny.

16. Powrót do góry    #331
    Ekspert Awatar Phenomenon
    Kliknij i podziękuj
    851
    Podziękowania: 819 w 474 postach
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz Zobacz posta
    Nawet jeśli by to była prawda (a nie jest, projekt RD wyglądał całkiem inaczej) to przyjąć można, że to RD jako jedyny z tego towarzystwa w porę dostrzegł (chocby i na przykładzie Pepe) zagrożenie i bezsens jakie niosą za sobą te ograniczenia. Pomroczność jasna jednak ogarnęła pozostałych prezesów z Władkiem w roli głównej
    Śmiem twierdzić, że to zagrożenie dostrzegł tylko dlatego, że zagrażało jemu. Gdyby dotyczyło innej drużyny, to by się odciął od całości, jak np. Józef.

17. Powrót do góry    #332
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Zacznę od końca:

Prezesa zatrudniajacego zawodnika za porzadne pieniadze raczej nie powinna obchodzic ambicja walki o tytul IMS a dawanie z siebie wszystkiego w jego klubie.
    Moim zdaniem Sully wywiazuje sie z tego zadania bardzo dobrze,czego o Nicusiu nie zawsze mozna powiedziec.Dodatkowo jest tanszy od Dunczyka,ktory zyje caly czas przeszloscia.
    No właśnie. Nie powinna obchodzić, a teraz obchodzić musi. Bo Nicki ma "wadę" - sportowe ambicje. To kto się lepiej wywiązuje z punktowania w lidze to osobny temat, bo Nicki akurat ligowcem w 2011 był bardzo dobrym. Oczywiście zarabiał też sporo, może nawet był przepłacony. Ale teraz ma problemy, tylko dlatego że będzie jeździł w GP, a Sullivan np. nie. Teraz Nicki ma do wyboru Wrocław, Częstochowę i Gdańsk, czyli krótko mówiąc: biedne kluby. Gdyby Ryan jeździł w GP - mógłby mieć spore problemy ze znalezieniem klubu w Ekstralidze, o ile Toruń postawiłby na Holdera.

Kaioh:

a to, że wolimy 6 niż 11 rund nie wynika z jakiegokolwiek kryzysu sympatii do żużla. po prostu z każdym kolejnym dodanym turniejem rosną zarobki BSI, a spada prestiż danych zawodów. z walki o tytuł mistrza świata przekształca się to w jeden wielki marketingowy chłam. też swego czasu byłem takim sympatykiem GP jak Ty, ale wyleczyłem się z tego parę ładnych lat temu. włączanie telewizora w każdą sobotę by obejrzeć mało znaczące zawody przypomina mi raczej familiadę niż poważne rozgrywki.
    Znam Twój pogląd, ale myślę inaczej. Dla mnie "familiada" i chałtura to ligi. Tu zawodnicy jadą dla pieniędzy, a nie po splendor. Jest to praca w fabryce. Dlatego wyżej stawiam rozgrywki GP, gdzie walka toczy się o prawdziwe sportowe spełnienie. A im więcej turniejów - tym lepiej. Aczkolwiek oczywistym jest, że cykl jest daleki od ideału - płace dla zawodników, niektóre stadiony. W ogóle GP jest źle organizowane - za duże są koszty, przy BSI nie pracuje nikt z Polski i potem tak wychodzi, że dojone są polskie miasta. Ale wcale tak nie musi być, a BSI mogłaby z tego, nawet bez tych "łapówek" wyjąć znacznie więcej niż obecnie. Temat na dyskusję o ewolucji GP.

I jeszcze zapomniałem wcześniej,

Oman:

Jak napisałem wcześniej - GP przestało być de facto mistrzostwami świata w klasycznym tego rozumieniu, kiedy to BSI zaczęło decydować kto może, a kto nie walczyć.
    Trudno z takim czymś dyskutować, gdyż powyższe stwierdzenie jest oględnie mówiąc nieprawdą, a mówiąc wprost: kłamstwem. SGP nie jest zamakniętym cyklem i można do niego awansować drogą eliminacji. Nie rozumiem zatem pretensji. Ponadto nie widziałem, aby BSI kogokolwiek, kto to miejsce sobie wywalczył (top8 lub top3) usunęło z cyklu - to odnośnie "kto nie może walczyć". W innych sportach motorowych: F1, MotoGP, WRC - system jest dużo bardziej zamknięty. I co, to nie są mistrzostwa świata? Równie dobrze mogę napisać, że Speedway Ekstraliga to nie są Mistrzostwa Polski - bo są ograniczenia KSM, wymogi odnośnie ilości juniorów itd. Patologią Speedway Ekstraligi można by karmić garściami.

ADASTAL:

Jednak nie zgodzę sie,że w OBECNEJ SYTUACJI liga mogłaby obejść sie bez ksm-u i być wyrównana i ciekawa.
    Nie uważam, żeby była potrzeba tego aby sztucznie powodować aby liga była wyrównana. To jest moim zdaniem chore, taki wymóg. Niech układ sił będzie naturalny, a nie sztucznie wyrównywany. Trąci komunizmem.

Czy znając poziom ksm-u i godząc się na 41pkt prezesi nie przyjeli zasad świadomie. Każdy sam decyduje czy ma 4 asów + 3 słabych czy 2 asów i 5 średniaków. To prawda,że ksm jest niedopracowany w zakresie przepisów wykonawczych ale sama idea jest OK.
    Moim zdaniem ten, kto wymyślił KSM powinien wisieć na szubienicy. I idea nie jest OK, bo jest to zwyczajnie wprowadzanie patologii w życie. Trzeba uwalić dobrego, żeby dać jechać słabemu. Sorry, gdzie tu logika? Patologią jest sam KSM, a im jest on niższy, tym automatycznie wyższy jest poziom patologii. Przy współczynniku 41 pkt ocieramy się już o absurd. A to, że działacze przyjęli te przepisy świadomie, to doskonale wiem. I to jest w tym wszystkim najsmutniejsze. Dlatego nie waham się nazwać ich banda i_diotów.
    Ostatnio edytowane przez Buszmen ; 28-10-2011 o 15:28

18. Powrót do góry    #333
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Tak 3 Może awansować a 4 czy 5 wskazuje BSI i potem jeszcze jednego na każdy turniej
    No kur.wa w ogóle nie mają wpływu na to kto jeździ w cyklu

Zastanów się chłopie zanim coś klepniesz w klawiaturę.

19. Powrót do góry    #334
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    No Ty się zastanów. Można awansować czy nie można? Cykl jest otwarty czy zamknięty? Jedyne nad czym można popracować to idea 3 turniejów GPCH w formie mini Grand Prix...

I nie 4 czy 5, tylko 4. Bądź chociaż precyzyjny. W innych sportach Ci to nie przeszkadza?
    Ostatnio edytowane przez Buszmen ; 28-10-2011 o 15:40

20. Powrót do góry    #335
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Zacznę od końca:

No właśnie. Nie powinna obchodzić, a teraz obchodzić musi. Bo Nicki ma "wadę" - sportowe ambicje. To kto się lepiej wywiązuje z punktowania w lidze to osobny temat, bo Nicki akurat ligowcem w 2011 był bardzo dobrym. Oczywiście zarabiał też sporo, może nawet był przepłacony. Ale teraz ma problemy, tylko dlatego że będzie jeździł w GP, a Sullivan np. nie. Teraz Nicki ma do wyboru Wrocław, Częstochowę i Gdańsk, czyli krótko mówiąc: biedne kluby. Gdyby Ryan jeździł w GP - mógłby mieć spore problemy ze znalezieniem klubu w Ekstralidze, o ile Toruń postawiłby na Holdera.
    Najwiekszym problemem Nickusia jest jego cena a nie ograniczenia w GP.Nawet przy tych ograniczeniach jest dla niego miejsce.
    To solidny ligowiec,ale niestety musi spuscic z tonu.
    Po rezygnacji Protasa z GP ,i tak znajdzie miejsce w SE,chyba ,ze jakis pierwszoligowy klub zaszaleje a wtedy ambicje Dzika pojda na bok.
    Nie wiem dlaczego Sully mialby miec problemy ze znalezieniem miejsca w SE.Nawet jako jezdziec GP,z taka forma i takim cennikiem bylby lakomym kaskiem.
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    życzenia to od Matki"

21. Powrót do góry    #336
    Zaawansowany Awatar Kaioh
    Kliknij i podziękuj
    16
    Podziękowania: 150 w 68 postach

z lekkim przymrużeniem oka

Jedyne nad czym można popracować to idea 3 turniejów GPCH w formie mini Grand Prix...
    Rozumiem, że w myśl idei przyświecającej GP: "brak przypadków mistrzów, brak niespodzianek"?

dlaczego więc mini GP tylko na finałowym szczeblu eliminacji? Ja bym zaczął eliminacje robić w formie mini GP już od półfinału krajowych eliminacji. Wówczas szansa na to, że do GP dostanie się ktoś przypadkowy jest minimalna.

to oczywiście żarty, ale dla mnie wstawianie gdzie się da "mini GP" jest lekko chore.

22. Powrót do góry    #337
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    No to podaj mi cennik Nickiego i Sullivana. Tegoroczny. Skoro operujesz takimi wartościami. Fakty są takie, że Nicki w ostatnich latach jest lepszym ligowcem od Ryana (nie tylko w Polsce). W 2011 było inaczej, ale to był wyjątkowo dobry rok Sullivana (oczywiście datuje to od momentu, kiedy nie jest on już sportowcem, a chałturnikiem), a wyjątkowo słaby Nickiego. Chyba to jednak ograniczenia są problemem, bo jak wspomniałem obecnie ma do wyboru: Wrocław, Gdańsk i Częstochowę. Czyli same puste lub wirtualne klubowe sejfy. Wszystkie kluby cieszące się paskudną sławą. Gdyby nie ograniczenia: zostałby w Gorzowie i tyle. Nie jestem fanem Nickiego i zgadzam się, że Duńczyk generalnie jedzie na dawnej sławie. Ale po ludzku żal mi, jak karze się go za to, że ma sportowe ambicje. W odróżnieniu od niektórych.

ps. Kaioh: dlatego, że to jest finałowe i wąskie sito. W poprzednich rundach wystarczy być w 5/8 aby przejść dalej, więc jeżeli ktoś nawet tego nie złapał - to trudno, musi próbować za rok. Jeżeli sprawiła to kontuzja, a jest mocarzem: pozostaje Dzika Karta.
    Ostatnio edytowane przez Buszmen ; 28-10-2011 o 15:39

23. Powrót do góry    #338
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Co ja mam podawac Buszmen ,jak sam nie wiem czy sumy o ktorych slyszalem sa prawdziwe?
    Chyba nie masz watpliwosci,ze Nickus ceni sie bardziej,ja przynajmniej nie mam.
    Pamietaj tez ,ze zawodnik jest tyle wart co jego ostatni sezon,wiec nawet jak masz racje ,ze Nickus na przestrzeni ostatnich sezonow byl lepszym ligowcem,to nie przeklada sie to absolutnie na nowe kontrakty,bo Sully ostatnim sezonem pokazal ,ze jest wart przynajmniej tyle samo.Czy powtorzy taki sezon? Nie wiem,ale i Nickus z roku na rok spuszcza z tonu.
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    życzenia to od Matki"

24. Powrót do góry    #339
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    No dobra, niemniej wracając do meritum, chyba nie zaprzeczysz, że Nicki, czy Lindgren, czy Harris są z automatu postawieni w gorszej pozycji względem Sullivana, czy analogicznie: Iversena, Zagara, Warda albo Richardsona ?

25. Powrót do góry    #340
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Wzgledem Sullego byc moze ,ale reszta ktorych wymieniles zagrozeniem dla Dzika byc nie powinna.Nie tak klasa ,na warunku SE rzecz jasna,a Harris czy Lindgren to kozaki i sam nie wiem dlaczego w Polsce tak chalturza,wiec normalne jest ,ze wzgledem Ryana maja gorsze notowania.
    Mysle ,ze Nicki jednak miejsce w e-lidze znajdzie,tylko musi byc bardziej elastyczny.
    Wiesz dokladnie ,ze za darmo nawet w Gdansku czy Czestochowie jezdzic nie bedzie,swoje wyszarpie.Stawiam na Gdansk.
    Ostatnio edytowane przez kingpin ; 28-10-2011 o 18:09
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    życzenia to od Matki"

26. Powrót do góry    #341
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Buszmen,

tam gdzie choćby jedno miejsce przyznawany jest przy zielonym stoliku jest z natury rzeczy chore.

Dlaczego w piłce nożnej w eliminacjach do Euro czy MŚ FIFA czy UEFA nie daje dzikich kart tylko są baraże?
    To jest prawdziwa idea sportu.
    A nie rozdanie iluś tam miejsc przy zielonym stoliku, bo tak się komuś spodobało, bo ktoś tam jest menedżerem kogoś tam i ma wejścia, a wiadomo, że jak było się w GP to cennik inny (do tej pory).

Tego tematu nie obronisz. Daruj.

27. Powrót do góry    #342
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    No nie odpowiedziałeś, czy można awansować do GP czy nie? Bo mi się wydawało, że można.

28. Powrót do góry    #343
    Ekspert Awatar j-rules
    Kliknij i podziękuj
    8,442
    Podziękowania: 7,915 w 4,660 postach
    tylko co z tego ze mozna skoro w eliminacji wchodzi top3 a czterech jezdzcow jedzie na "łasce" BSI. Ten seozn to najlepszy przykład. Dzikie karty dla tych ktorzy sie nie utrzymali.. Nicki, Fredka, HArris... To po co cały ten syf z walka o utrzymanie w top8? To jest cyrk na kółkach.
    W moich oczach BSI dokonało niemożliwego - stowrzyło jeszcze mniej poważne rozgrywki o wysokiej randze niz presezi SE

29. Powrót do góry    #344
    Stały bywalec
    Kliknij i podziękuj
    211
    Tok rozumowania Buszmena jeśli chodzi o GP jest prawidłowy. Ja poszedłbym dalej. Eliminacje powinny rozgrywać się w krajach(Pl,DK,SW,WB,Rosja) lub strefach-pozostale kraje. Następnie na przełomie maja i czerwca dwudniowe eliminacje w których startuje 48 zaw. Z kazdego wchodzi po 6 do GP+IMŚ.Razem 19 + 1 DK dla organizatora(nie dla BSI). Następnie maX 8 turniejów. Wszystko zamyka sie w jednym sezonie. Odpada problem "jeden z GP" czy urzędowe kwalifikowanie zawodników .
    Można oczywiscie dyskutować czy el. maja być jedno czy dwu stopniowe.

30. Powrót do góry    #345
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Cytat Zamieszczone przez j-rules Zobacz posta
    tylko co z tego ze mozna skoro w eliminacji wchodzi top3 a czterech jezdzcow jedzie na "łasce" BSI. Ten seozn to najlepszy przykład. Dzikie karty dla tych ktorzy sie nie utrzymali.. Nicki, Fredka, HArris... To po co cały ten syf z walka o utrzymanie w top8? To jest cyrk na kółkach.
    W moich oczach BSI dokonało niemożliwego - stowrzyło jeszcze mniej poważne rozgrywki o wysokiej randze niz presezi SE
    Brawo, ktoś myśli tak jak ja, ale tamten ten tego nigdy w życiu nie zrozumie. Klapeczki na oczach i żaden argument nie dociera do makówki, a odpowiedzi muszą być pisane wprost, z cytatami, żeby dokładnie wiedział, które zdanie tyczy się danego pytania

Ja bym jeszcze wprowadził jedną rzecz.
    Jeśli mecz jest o 17 to od godziny 14 do 15 openbox dla kibiców. Każdy może wejść do parkingu i przyjrzeć się przygotowaniom zawodników do meczu, a zawodnicy mają obowiązek przez wskazany czas być cały czas w parkingu do dyspozycji kibiców.
    Oczywiście zgłoszeni bądź Ci, którzy zastąpią zgłoszonych.

31. Powrót do góry    #346
    Użytkownik
    Kliknij i podziękuj
    0

icon7.gif

Witam

Moi mili-nie byłem w stanie przebrnąć przez cały wątek tej dyskusji, proszę o wybaczenie.Poirytowany tym wszystkim chcąc skrócić sobie czas przeszedłem do ostatniej strony natrafiłem na ciekawy wywód Roberto.Najciekawszy jest podkreślony fragment z którego jasno wynika, że jak nie będzie patrzenia na czubek własnego nosa tylko włodarze SE popatrzą dalej. To jest szansa na sytuację w której SE będzie równorzędnym partnerem dla BSI w uzgadnianiu terminarzu rozgrywek na 2012r.Nadarza się niepowtarzalna okazja ugrać dużo więcej.Tylko cisza o spokój może nam pomóc.
    Pozdrowienia dla Roberto
    Ostatnio edytowane przez Marcin ; 29-10-2011 o 17:45

32. Powrót do góry    #347
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Brawo, ktoś myśli tak jak ja
    No już wiem, jak łatwo zjednać sobie Twoje uznanie - wystarczy przyklasnąć produkowanemu uprzednio kłamstwu. W sumie logiczne. W końcu powtarzane do znudzenia kłamstwo po jakimś czasie staje się prawdą i ludzie gotowi uznać cyrk GP za rozgrywki zamknięte, gdzie BSI decyduje kto bierze w nich udział, a "kto nie bierze" (dotąd nie doczekałem się przykładu takiego procederu).

33. Powrót do góry    #348
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Po czesci jednak tak jest Buszmenie.
    Bierze sie to jednak nie z widzimisie BSI a z braku konkurencji wsrod dobrych zawodnikow.
    Majac do wyboru Zagarow,Harrisow,Lindgrenow,Pedersenow albo Vaculikow,Ljungow , Madsenow,wola postawic na sprawdzonych i lepszych sportowo.
    Jest kilku mlodych rokujacych,ale w tym przypadku brak odwagi a moze po prostu roztropnosc,bo nikt nie wie jak taki Suendstrem,Pawlicki czy Janowski spisze sie w cyklu.
    Najbardziej sprawiedliwy bylby podzial jedna DK dla pechowca,pozostala szostka z eliminacji,lub po zakonczeniu sezonu GP,siodemka z eliminacji rywalizuje z druga osemka z GP w finale Chellenge czy jak to tam by nazwal.
    Ostatnio edytowane przez kingpin ; 29-10-2011 o 13:34
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    życzenia to od Matki"

34. Powrót do góry    #349
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    Ja nigdzie nie napisałem, że obecny system jest idealny. Ale bez przesady, już na pewno lepsze są te stałe DK, które jakoś oburzająco złe nigdy nie były (minimum 3/4 co roku były trafione). Nie wiem, czy ktoś jakoś wybitnie w historii dzikich kart na takową nie zasłużył... Jak to się ma do systemu eliminacji do finału IMŚ opartego na kluczu geograficznym (kontynentalnym/interkontynentalnym) w czasach kiedy były to "prawdziwe mistrzostwa świata". No jak? Z tego punktu widzenia, te stałe Dzikie Karty to jest detal. A już na pewno nie jakiś powód do wielkiego oburzenia, bo droga poprzez eliminacje jest otwarta i jeżeli ktoś jest naprawdę dobry - BSI mu szansy jazdy w GP nie zabierze. A stała DK zrobiła niedawno nawet medal, więc chyba nominacje nie są takim złym wyjściem. Jedyne co bym zmienił, to proporcje 4-3, ale to w świecie żużla jest kosmetyka.

35. Powrót do góry    #350
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    5 DK przyznaje BSI.
    Tylko 3 miejsca są "ogólno dostępne".

To chora sytuacja.
    Żeby krawiaciarz decydował kto może, a kto nie rywalizować o tytuł mistrza świata.
    Zgadzam się z Kingpinem.
    Ale mam inną wizję.
    Najpierw normalne kwalifikacje tak jak w obecnej formule. Najlepsza 3 awansuje do GP. Potem 7, która jest poza TOP8 rywalizuje w Challengerze B z zawodnikami 4-12 z Challengera A.
    1 DK na każde zawody dla organizatora, nie BSI.
    To byłyby mistrzostwa świata.
    To co jest aktualnie to cyrk.

I możesz zaklinać rzeczywistość ile razy chcesz, to co obecnie mamy to najbardziej poroniony układ jaki można byłoby stworzyć.

36. Powrót do góry    #351
    Ekspert Awatar zabovsky
    Kliknij i podziękuj
    71
    Podziękowania: 3,472 w 1,735 postach
    A może tak ?
    - TOP 8 utrzymuje się w cyklu
    - 2 półfinały eliminacji do GP (poprzedzone oczywiście sitem wcześniejszych rund, tak jak to wygląda teraz) z których dwójka zwycięzców awansuje bezpośrednio do cyklu
    - miejsca 2-6 z jednego półfinału i 2-5 z drugiego (niestety nie da się uniknąć tego nierównego podziału) awansują do GP Challenge gdzie czekają na nich 9-15 z GP
    - TOP 5 z Challengu awansuje do przyszłorocznych mistrzostw

37. Powrót do góry    #352
    Kliknij i podziękuj
    6,227
    I możesz zaklinać rzeczywistość ile razy chcesz, to co obecnie mamy to najbardziej poroniony układ jaki można byłoby stworzyć.
    No to co powiesz o MŚ w erze stref kontynentalnej i interkontynentalnej w erze takich dysproporcji między nimi? Pozostaje zaklinanie rzeczywistości, że to były prawdziwe MŚ, a układ był zdrowy. W odróżnieniu od przeszłości: obecnie w GP jadą najlepsi. Patrząc na historię żużla stawka mistrzostw świata nie jest przypadkowa i nie wynika z jakichś poronionych komunistycznych regulacji. BSI przyznaje 4 miejsca. Stawka GP składa się z 15 zawodników, a nie z 16. Takie kłamstwa to właśnie jest zaklinanie rzeczywistości. Podobnie jak nieumiejętność odpowiedzi na proste pytania.
    Ostatnio edytowane przez Buszmen ; 29-10-2011 o 17:18

38. Powrót do góry    #353
    Kliknij i podziękuj
    1,265
    Ja o chlebie, Ty o niebie.
    I tak sobie możemy pisać.
    Ja o dzisiejszej sytuacji, Ty o przeszłości z przed iluś tam lat.
    Taka gadka się mija z celem.
    Albo robimy zmiany żeby było lepiej i nie wspominać przeszłych błędów, albo pierdo.limy naokrągło jak było kiedyś i teraz nie jest tak źle jak kiedyś, ale dalej źle

39. Powrót do góry    #354
    Zbanowany
    Kliknij i podziękuj
    0
    Panowie i Panie czy to nie dziwne? już sobota wieczorem a durne (bo jakie )BSI nie reaguje na rejtonowskie gesty najlepszego w świecie żużlowca wszech czasów niejakiego P.P. zwanego inaczej "bączek 1 łuku" nie wspominam o ignorowaniu sentora RP (przepraszamy za) Dowhana. Kiedy wreszcie zmienia zasady - przecie już redaktor (hahah) SF pisał ze powinni !!!!!!!!!!!!! ba nawet jeden z GW przepisał że powinni a oni co?
    Tak nie może być przecie P.P. zawiesił R.D powiedział a BSI milczy???????

40. Powrót do góry    #355
    Ekspert Awatar Semen
    Kliknij i podziękuj
    1,122
    Podziękowania: 2,381 w 1,309 postach
    Nie przebrnąłem przez niektóre wpisy, ale irytuje mnie dyskusja nad GP. Przecież cykl toczy te dyscyplinę jak rak organizm.
    ... a niech w cholerę martwią się Angole , czy kto tam, swoim bublem.
    W Polsce są ważniejsze problemy. Obowiązek posiadania sztucznego oświetlenia w pierwszej lidze to jest działanie prowadzące do zagłady niektórych ośrodków żużlowych w kraju.
    Jak tępym lub wyrafinowanym szkodnikiem trzeba być , żeby coś takiego wprowadzić.
    To dobije finansowo i tak biedne kluby ze słabszych ośrodków.
    No, ale Witkowski dba o Australię. To co stało się z tłumikami woła o pomstę do nieba. Jakoś Rosjan nikt nie wyrzucił z GP mimo, że u nich pomykali na starych. Niech wreszcie polskie kluby zaczną myśleć o sobie , a nie o tym, żeby zaspokajać potrzeby panów z PZM i podległych im struktur.

41. Powrót do góry    #356
    Ekspert Awatar kingpin
    Kliknij i podziękuj
    7,066
    Madrego to i warto posluchac.
    Amen.
    "Z Leninem żyj,
    z Leninem śpij,
    życzenia to od Matki"

42. Powrót do góry    #357
    Początkujący
    Kliknij i podziękuj
    0
    Stawki w GP sa niezmienne od 15 lat, nic dziwnego że zawodnicy rezygnują z udziału. Bo co mógłby osiągnąć taki Protasiewicz? Góra 10-12 miejsce w generalce, czasem może wszedłby do półfinału. Jednocześnie w innym klubie niż Falubaz zarobiłby mniejszą forsę (nie ma karty przetargowej, że jest spoza GP). Całe towarzystwo odpowiedzalne za GP pasowałoby przewietrzyć, łącznie z systemem rozgrywania turniejów

43. Powrót do góry    #358
    Stały bywalec Awatar orlosep
    Kliknij i podziękuj
    1,292
    Podziękowania: 47 w 32 postach
    Myślę, że P.P. mógłby tyle samo zarobić, o ile wypożyczono by go do Gdańska.
    Poza tym, na jego miejscu nie pchałbym się do GP. Kosztowne to, a mało możliwe, aby zdobył tytuł. bo chyba o tym myśli idąc tam. Za kilka lat kończy karierę. Więc lepiej, aby zaoszczędził kasę, i zainwestował go w dodatkowy biznes. (bo pewnie jakiś posiada)
    Nie dziwiłby się, gdyby o wielu lat byłby zaliczany do pierwszej 5 żużlowców świata. A tak nie jest. Mieści się w pierwszej 15/20. A w tym wieku trudno przypuszczać, że nagle awansuje o 10/15 pozycji w górę. To bardzo dobry drużynowy jeździec, ale swego czasu nie udało mu się tak poukładać mentalnie, że byłby bardzo dobrym w turniejach indywidualnych. A teraz będzie jeszcze trudniej i czasu o wiele mniej.
    Cytat Zamieszczone przez Semen Zobacz posta
    Nie przebrnąłem przez niektóre wpisy, ale irytuje mnie dyskusja nad GP. Przecież cykl toczy te dyscyplinę jak rak organizm.
    ... a niech w cholerę martwią się Angole , czy kto tam, swoim bublem.(...)
    Nic dodać, nic ująć.

44. Powrót do góry    #359
    Zaawansowany
    Kliknij i podziękuj
    0
    Cytat Zamieszczone przez Mariusz Zobacz posta
    Dobre, naprawdę dobre.
    Dowhan gra nie po to że przepis jest mocno ograniczony tylko pod siebie. Rozmawia o jakiś dziwnych rozwiązaniach z BSI by pomóc swojej drużynie, nikomu więcej. Dla mnie nawet jeśli będą więcej dzikich kart jednorazowych to powinni nasi działacze zastrzec (Dowhana przegłosują), że obowiązuje przepis jednego zawodnika startującego w GP nie ważne czy z DK jednorazowymi czy stałymi numerami, wyjątkiem powinien być z zawodnikiem z DK dla gospodarza. Patrzy tylko na czubek własnego nosa, sam był pomysłodawcą tego przepisu, dla mnie to obłęd, bo przepis uderzył teraz w Falubaz, ale za rok pewnie będzie ktoś inny. Nigdy nie będzie wszystkich szczęśliwych. Poza tym BSI będzie miała wreszcie okazję przejrzeć na oczy gdzie się zarabia pieniądze i doceniają nas jako organizatorów imprez mistrzowskich, gdzie płacimy największe miliony za ten cały cykl. Tak naprawdę Polska utrzymuje te całe śmieszne mistrzostwa Świata. A Dowhan ma to w dupie, wie że i tak nie zorganizuje GP u siebie to będzie się babrać w jakieś układy by pokazać wyższość.. Żenada.. Po prostu jest szansa utrzeć nosa BSI trzeba to wykorzystać - FIM i BSI nie liczy się z nami więc zobaczymy co zrobią.. Może czas najwyższy pomyśleć za odpowiednim nagradzaniem za starty w mistrzostwach świata.
    Ostatnio edytowane przez Kobe_bks ; 30-10-2011 o 22:21

45. Powrót do góry    #360
    Ekspert Awatar sfp
    Kliknij i podziękuj
    414
    Podziękowania: 1,500 w 745 postach
    Cytat Zamieszczone przez Kobe_bks Zobacz posta
    Może czas najwyższy pomyśleć za odpowiednim nagradzaniem za starty w mistrzostwach świata.
    Ale co to ma do rzeczy? Jak BSI będzie płacić miliony to wtedy taki Ward wybierze GP i pewnie nie zobaczymy go w ekstralidze. Dzięki porąbanym przepisom.

EDIT:
    Ciekawe, czy SE zrobiła jakikolwiek ruch, aby wyciąć przepis o 1 z GP. Dzięki temu na rynku pojawiłoby się 5 zawodników więcej, co byłoby też na rękę prezesom klubów.
    Ostatnio edytowane przez sfp ; 31-10-2011 o 10:14

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów