Pokaż wyniki od 1 do 34 z 34

Wątek: Czarnoskóry żużlowiec uciekał przed kibicami (za G.W)

1. Powrót do góry    #1
    Ekspert Awatar blacktop

Czarnoskóry żużlowiec uciekał przed kibicami (za G.W)

Czarnoskóry żużlowiec uciekał przed kibicami

Dlaczego kogoś obchodzi to, jaki mam kolor skóry? Startowałem w wielu krajach Europy, ale czegoś takiego nie widziałem - mówi czarnoskóry żużlowiec Antonio Lindbaeck, który musiał uciekać przed grudziądzkimi kibicami

Antonio Linbdbaeck był wraz z Maciejem Kuciapą (z lewej) najlepszym zawodnikiem gości na meczu w Grudziądzu

Niedzielne popołudnie, tor żużlowy w Grudziądzu. Ważny mecz na zapleczu ekstraklasy. Gospodarze walczą z zespołem z Rybnika. Miejscowi kibice są po ostatnim wyścigu niezadowoleni - grudziądzanie przegrali 41:48. Wśród zwycięzców świetnie pojechał Szwed Antonio Lindbaeck. Wygrał trzy z pięciu biegów i był jednym z bohaterów spotkania.

Trudno nie zwrócić na niego uwagi. W żużlu - sporcie, całkowicie zdominowanym przez białych - jest wyjątkiem. Urodził się 23 lata temu w brazylijskim Sao Paulo. Biologicznych rodziców nie zna - porzucili go na ulicy. Tam znalazło go szwedzkie małżeństwo. Obok leżała tylko kartka z imieniem - Antonio. Tak młody Brazylijczyk stał się Szwedem. A przy okazji jedynym na świecie czarnoskórym żużlowcem. Nosi przydomek "Toninho". W Brazylii o ściganiu na motocyklach na specjalnie przygotowanym torze wie niewielu. Ale w Szwecji to sport niezwykle popularny. Lindbaeck szybko został jednym z najlepszych młodych zawodników na świecie - ścigał się już we wszystkich liczących się w tej dyscyplinie krajach Europy. Jeździł też w cyklu Grand Prix, gdzie startuje tylko żużlowa elita.

Ale nigdzie nie spotkało go to, co w Polsce. Zaczęło się już przed meczem. Kiedy przyjechał na stadion w Grudziądzu, zostawił otwarty samochód - ktoś szybko go okradł. Stracił m.in. kevlar. To specjalny kombinezon, w którym jeżdżą żużlowcy. Kosztuje kilka tysięcy złotych.

Najgorsze było jednak dopiero przed Szwedem. Grupa kibiców lżyła i wygwizdywała zawodnika, za każdym razem, gdy pojawiał się na torze. - Lindbaeckowi w świetnej jeździe nie przeszkadzało to, że w jego kierunku leciały z trybun różne przedmioty - opowiada jeden z kibiców. - Tylko dzięki kaskowi nie słyszał charakterystycznych pohukiwań części kibiców, którzy udawali odgłosy małpy, gdy tylko Szwed pojawiał się na torze.

Gdy po zwycięskim meczu polscy zawodnicy drużyny z Rybnika wpadają w euforię, czarnoskóry Brazylijczyk znów musi się ścigać. Tym razem stawka jest poważniejsza: kilkunastu mężczyzn rusza na stadionie w pogoń za żużlowcem. Powód: ma czarną skórę. Sportowiec chowa się w swoim busie. Zamyka drzwi, nie wychodzi na zewnątrz. Słyszy odgłosy kopania i uderzeń w pojazd. Ktoś koniecznie chce się dostać do środka.

Gdzie była ochrona? - pytam jednego ze świadków. Ten nie chce się ujawnić, bo "Grudziądz to niewielkie miasto". - Jak to gdzie była ochrona? Dookoła. Nikogo nie interesowało to, co dzieje się z Lindbaeckiem - odpowiada.

Ile osób zabezpieczało mecz? - pytam prezesa GTŻ, grudziądzkiego klubu organizującego spotkanie. Zbigniew Fiałkowski: - To było około 30 osób.

- Dlaczego nie chronili Lindbaecka przed rasistami?

- Nikt nam nic nie zgłosił, o niczym nie wiem - twierdzi Fiałkowski.

- Przecież Lindbaeck sobie tego nie wymyślił, są świadkowie - odpowiadam.

- No, może do czegoś doszło, ale ja w każdym razie tego nie widziałem. A skoro go ktoś zaatakował, to powinien przyjść, powiedzieć... Postawilibyśmy przy nim paru ochroniarzy, skoro tak denerwował ludzi.

- Denerwował, bo jest czarnoskóry?

- Nie widziałem, jak ktoś go atakował, ale za to widziałem, jak pokazywał kibicom wysunięty środkowy palec. Wie pan co to oznacza, prawda? Na zapisie wideo na pewno będzie to widać.

Dotarcie do Lindbaecka w poniedziałek po południu nie było łatwe. Szwed nie chciał z nikim rozmawiać. Jedna z osób z jego otoczenia: - On nie ma silnej psychiki. Miał już ostatnio sporo problemów [został złapany na prowadzeniu samochodu po pijanemu, a później stracił prawo jazdy i chciał skończyć karierę - red.], ale się z nimi uporał, wyszedł na prostą.

- Teraz ma kryzys? - pytam.

Przyjaciel Szweda: - Nie mówiłbym o kryzysie. On po prostu jest bardzo drażliwy na punkcie swojego wyglądu. W futbolu mamy mnóstwo czarnoskórych piłkarzy, ale w żużlu to wyjątek. I dla niego rasistowskie zachowania są koszmarem.

- Załamał się po meczu w Grudziądzu?

- Nie zdziwiłbym się, gdyby znów stwierdził, że rzuca sport. Jakbyś się czuł, gdybyś skończył pracę, szedł do domu i musiał uciekać do samochodu, bo paru czarnoskórych bandytów chce kary za to, że jesteś biały?

pawel.rzekanowski@torun.agora.pl

Mówi Antonio Lindbaeck

Paweł Rzekanowski: Porozmawiamy o tym, co się wydarzyło w Grudziądzu?

Antonio Lindbaeck: - Musimy?

Lepiej schować cały problem, nie ruszać go?

- Nie.

Gdyby był pan biały, sprawy grudziądzkiej by nie było?

- Nie wiem, nie myślę o tym, co działoby się, gdybym miał inny kolor skóry. Jestem taki, jaki jestem. To inni mają z tym problem.

Polscy kibice to rasiści?

- To co się stało, jest dla mnie szokujące. Startowałem w wielu krajach Europy, ale czegoś takiego nie widziałem. Dlaczego kogoś obchodzi to, jaki mam kolor skóry?

Nie rozumiem, co takiego zrobiłem ludziom, którzy mnie zaatakowali. Skradziono mi sprzęt z samochodu - cóż, zdarza się. Ale co ja zrobiłem takiego, że musiałem uciekać?

Nie mogę oceniać wszystkich Polaków. Wiem tylko, że pierwszy raz w swoim życiu widziałem coś takiego. To przerażające, że musiałem się przed nimi schować. Chcieli mnie skrzywdzić tylko dlatego, że jestem czarny i byłem lepszy od ich zawodników?

Rozmawiał Paweł Rzekanowski

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń

p.s. Mam prośbę.
    Może ktoś opisać dokładnie co faktycznie miało miejsce w Grudziądzu?
    (Zrobili z tego news dnia w wyborczej)
    pozdrawiam

"Muszę powoli się żegnać. Dziękuję wszystkim za uwagę i życzę udanych wakacji. Miarą Naszych sukcesów jest liczba Naszych wrogów. Do zobaczenia na Twitterze i Instagramie."

2. Powrót do góry    #2
    Stały bywalec
    Samo wydarzenie żenujące, ale.....
    Ale jeszcze bardziej żenujące jest to, że to pierwszy news Gazety.pl.
    To już Kubica, Radwańska poszła w dal ?
    Jak wygrywa Gollob GP w Danii, to cichutko, oj cichutko....
    Nawet nie ma tego w ogóle w newsach na portalu (sprawdzałem osobiście)
    Ech, cała wybiórcza..Szkoda gadać....

3. Powrót do góry    #3
    Super Typer Grand Prix Awatar woojo
    dokładnie...żenujące jest to, że gazety, onety, tefałeny i inne zauważają żużel jak coś złego się wydarzy, jakaś sensacyjka...kto zginie na torze, ktoś popełni samobójstwo.
    ale żeby podać jakieś wyniki z zawodów itp, to już nie bardzo. czasami to na 8 niusów na stronie głównej gazety lub onetu, aż 6-7 dotyczy kopanej.
    żenujące...

4. Powrót do góry    #4
    Użytkownik
    Chłopaki zapewne bronili polskośći przed Tonym.
    Fama już poszła w Polskie i nie tylko.
    Zawsze byłem daleki od generalizowania, dlatego szkoda mi normalnych kibiców GKM-u, którzy muszą się tłumaczyć przez jakąś tam grupę podludzi.

A i pewnie w Gazetce się cieszą, bo w końcu jest kolejny dowód na to, że Polacy to rasiści.

5. Powrót do góry    #5
    Ekspert
    Zastanawiałem się kiedy umieszczą to jako wiadomość dnia.
    "Żałować" możemy, że Stec nie interesuje się żużlem :P

6. Powrót do góry    #6
    Od tego sa inne gazety !!! Ale to co sie stalo w Grudziadzu to wielkie CHAMSTWO i CALA polska i Europa powinny sie o tym dowiedziec... Ja bede we wszystkich niemieckich Forach zuzlowych opisywal to zdazenie...

7. Powrót do góry    #7
    Witam!

Na razie wszystkie odpowiedzi w wątku dotyczą mediów - tego, że nie piszą obiektywnie o żużlu. Pewnie i macie racje, ale drodzy przedmówcy, czy Wy wiecie jakie jest sedno tego tematu? Czaicie co stało się w Grudziądzu? Czy robimy po "polskiemu", czyli zamiatamy sprawę pod dywan i zaczynamy nadawać na niedobre media. Pobudka! 20 dziennikarzy głodnych newsa, nie zrobi tyle złego co 1 "półgłówek" na widowni.

pozdrawiam

PS Żal tylko normalnych kibiców. No cóż... Info poszło w świat.

Trzymaj się Antonio!

8. Powrót do góry    #8
    A moim zdaniem bardzo dobrze ze zrobili z tego glownego newsa! W innych krajach zachowania tego typu podlegaja scisle pod prokurature! To ze polacy maja jakies rasistowskie nastawienie bylo wiadomo juz od dawna, ale to co pokazali teraz to juz przegiecie! Bardzo dorbze ze rozglasniaja ta sprawe na cala Polske! Szkoda mi tylko normalnych kibicow, bo przez zachowanie paru idiotow napewno na tym ucierpia!

9. Powrót do góry    #9
    Ekspert Awatar blacktop

woojo napisał:

dokładnie...żenujące jest to, że gazety, onety, tefałeny i inne zauważają żużel jak coś złego się wydarzy, jakaś sensacyjka...kto zginie na torze, ktoś popełni samobójstwo.
    ale żeby podać jakieś wyniki z zawodów itp, to już nie bardzo. czasami to na 8 niusów na stronie głównej gazety lub onetu, aż 6-7 dotyczy kopanej.
    Muszę Wam powiedzieć, że wczoraj wracając z Częstochowy zmieniałem kilkakrotnie stacje radiowe.
    W RMF powiedziano, że Leszno przegrywa z Gorzowem!
    W Zetce podano wyniki meczów.
    To nic że powiedziano, że decydujący mecz o tytule odbędzie się 20 lipca:):):)
    W Trójce, również podawano wyniki z Leszna
    (bodajże audycja z "mikrofonem po boiskach)
    W Euro czy coś w tym stylu (Takie radio) również komentowano mecz z Leszna... i przerwano po 13 biegu:)
    Telewizji nie oglądałem wczoraj więc niewiele mogę powiedzieć.
    Także nie jest tak źle jak to oceniamy(może zbyt krytycznie)
    p.s. W cytowanym artykule wykasowałem linki z przejawami rasizmu z kosza i piłki nożnej.

pozdrawiam
    "Muszę powoli się żegnać. Dziękuję wszystkim za uwagę i życzę udanych wakacji. Miarą Naszych sukcesów jest liczba Naszych wrogów. Do zobaczenia na Twitterze i Instagramie."

10. Powrót do góry    #10
    Stały bywalec
    Witam!

Na razie wszystkie odpowiedzi w wątku dotyczą mediów - tego, że nie piszą obiektywnie o żużlu. Pewnie i macie racje, ale drodzy przedmówcy, czy Wy wiecie jakie jest sedno tego tematu? Czaicie co stało się w Grudziądzu? Czy robimy po "polskiemu", czyli zamiatamy sprawę pod dywan i zaczynamy nadawać na niedobre media. Pobudka! 20 dziennikarzy głodnych newsa, nie zrobi tyle złego co 1 "półgłówek" na widowni.

pozdrawiam

PS Żal tylko normalnych kibiców. No cóż... Info poszło w świat.

Trzymaj się Antonio!
    Jakie jest meritum sprawy ?
    W każdym meczu, czy to speedwaya, czy kopanej, czy hokeja, czy siatkówki, są ludzie, którzy patrzą inaczej na "czarnoskórych". Tylko, że w niektórych meczach Ci idioci będą rzuczać bananami, czy bluzgać....
    Artykuł, który został zacytowany na początku wątku, nic tego nie zmieni w kwestii rasizmu...
    Mi chodzi o to, że jak już piszą (szczególnie w Wyborczej), to piszą negatywnie....
    Kup sobie wydanie poniedziałkowe Wyborczej i zobaczysz, gdzie jest żużel. Na szarym końcu....
    Jak jest GP, to coś tam wspomną, ale jak jest liga, to tylko suche wyniki...
    I to jest meritum sprawy...

Żal Antonio, ale podgrzewanie tego faktu spowoduje tylko i wyłącznie nałożenie kary na klub. Nic więcej...

11. Powrót do góry    #11
    Stały bywalec
    Ja jestem teraz za granica i wsrod moich znajomych mam ludzi o kazdym kolorze skory. Niestety to co sie wydarzylo w Grudziadzu to wstyd i chanba. Niestety wiele Polakom jako narodowi brakuje do tego, zeby byc tolerancyjnym, jak wiekszosc krajow w Unii Europejskiej.

Gupio sie czyta takie rzeczy nawet.

WSTYD, ja w swoim imieniu Szweda przepraszam i zycze powodzenia.

12. Powrót do góry    #12
    Początkujący
    Jak jest GP, to coś tam wspomną, ale jak jest liga, to tylko suche wyniki...
    I to jest meritum sprawy...
    w rzeszowskim dodatku gw jakos zawsze sa relacje z meczow Stali ;]

13. Powrót do góry    #13
    Otóż, mimo że red. A.Michnik nie jest postacią z mojej bajki, stwierdzam, że napisałeś nieprawdę. O żużlu bardzo dużo piszą w lokalnych mutacjach "GW" - chwalebny przykład to wydania lubuskie i wrocławskie, które śledzę na bieżąco. Co do rezultatów GP, to w wydaniu internetowym zawsze jest news w czołówce.
    Tak więc kompromitujących redakcje tekstów o speedwayu raczej szukaj w tzw. tabloidach - tam sobie dopiero używają, przy okazji jakichś negatywnych zdarzeń z żużlem związanych.
    A jeśli idzie o ten rasistowski wybryk, to wczoraj obszerne relacje zamieściły 'SF' i 'espeedway', więc nie bardzo wiem jakie portale sprawdzałeś "osobiście"?

14. Powrót do góry    #14
    Użytkownik
    ...A skoro go ktoś zaatakował, to powinien przyjść, powiedzieć... Postawilibyśmy przy nim paru ochroniarzy, skoro tak denerwował ludzi.
    bez komentarza...

15. Powrót do góry    #15
    Ekspert
    O zachowaniu tych debili można podyskutować w klubowym wątku GKM-u.
    Co do artykulu to stronniczy i nieprawdziwy
    "Lecialy z trybun różne przedmioty"- dwie trąbki żucone , przez jakichś pijaków
    "Tylko dzięki kaskowi nie słyszał charakterystycznych pohukiwań części kibiców"- Sam się narazil na gwizdy pokazując kibicom środkowy palec , ale tego oczywiście nie napiszą bo nie pasowaloby do artykulu
    "kilkunastu mężczyzn rusza na stadionie w pogoń za żużlowcem"-nie mężczyzn tylko gówniarzy w wieku ok. 15 lat
    GW to brukowiec i widać to na każdym kroku .Zrobią wszystko , żeby ludzie kupili gazetę NP:
    "Kubica wypadł z toru w BMW leje się szampan"
    Tytul artykulu sugeruje , że BMW cieszy się z wypadku kubicy . Mądry polak wie , że szampan lal sięz powodu 2 miejsca Heidfelda . Wielu jednak daje się nabrać na te denne sztuczki gw

PS. Pewnie w następnej "Uwadze" zrobią z tego program!

16. Powrót do góry    #16
    Użytkownik
    Media z reguły przesadzają i już na pewno nie są obiektywne, szukają taniej sensacji. Z drugiej strony żal patrzeć na takie wybryki, nie wiem ile wierzyć GW. Żużel szczególnie przez media rodem z Warszawy moim zdaniem jest traktowany jak sport drugorzędny. Mimo przejęcia transmisji przez TVP Sport niewiele jest informacji o żużlu. Nie wspomnę już o GW która głównie przesiąknięta jest piłką. Sam lubię piłkę nożną jednak niestety nie w naszym wykonaniu (bo jest strasznie nudna). Żużel uważam za bardziej emocjonujący sport.

17. Powrót do góry    #17
    Stały bywalec
    najbardziej rozbrajajacy jest prezes GKM, bo ewidentnie tego swojego bydła broni... przeciez to sie w pale nie miesci, zeby tego nie napietnowac... i nie powiedziec ze jest zle...
    lepiej klocic sie o numery startowe w Rybniku i zglaszac prostesty ze mecz sie opozil o godzine...
    skad sie takie taborety biora?

i faktycznie zal normalnych kiboli w Grudziadzu... trzymajcie sie, wiemy ze nie wszscy jestescie jak Wasz prezes

18. Powrót do góry    #18
    Użytkownik
    Ach, czyli rozumiem, że Lindbeack pokazał fucka w stronę trybun, czym obudził w niewinnych dresiarzach od wieków uśpiony, zapomniany rasizm.

Ciekawe dlaczego zawsze jest tak, że kiedy my siedzimy i ********** coś o wyborczej, dookoła nas dresy ganiają murzyna. Analityczne rozmycie tematu, to jednak genialna rzecz. Zawsze można powiedzieć, że coś się robiło, mówiło, że co jak co, ale obojętnym to się nie było! Bo dookoła sedna można ********* do końca świata i o jeden dzień dłużej...

Moim zdaniem tu nie chodzi o naszą ulubioną gazetę, a o to, że ktoś kogoś prześladuje. Pozdrawiam

19. Powrót do góry    #19
    Użytkownik
    podgrzewanie tego faktu spowoduje tylko i wyłącznie nałożenie kary na klub. Nic więcej...
    I bardzo dobrze. Może następnym razem organizatorzy lepiej zadbają o bezpieczeństwo zawodników, od razu eliminując prymitywne bydło z widowni. Matoły zawsze się znajdą ale to właśnie przez nieodpowiedzialnych działaczy idzie potem fama na cały świat, że w Polsce kibice żużla to rasiści.

20. Powrót do góry    #20
    Zaawansowany Awatar Elendir
    A czemu mieli nie opisywać ?? normalka i nie rozumiem czemu ma to się zamiatać pod dywan..
    Szczeniaki zrobiły dym jasna sprawa że to nie sa wszyscy kibice z tego miasta baa jasna sprawa że nie każdy Polak to kretyn i debil ale wstyd jest bo to klub powinien zabezpieczyc impreze odpowiednia ochrona i żeby do takich scen nei dochodziło noż kurde żeby on musiał do samochodu uciekać !!! i tam jeszcze go napastowalo pytanie gdzie była ochrona co to za organizacja z koziej dupy za przeproszeniem żeby banda gówniarzerii stadion terroryzowała... ten cały prezesina tego klubu już powinien trzymać w reku dyscyplinarkę i taka prawda a jak nie umieją zabezpieczyć takiej imprezy to niech sobie dadzą spokój po co wiochę robić .. i niech im dadzą taką kare że będą do końca świata wiedzieć i rozumieć co zrobili , a jak ten cały prezio nie wie o co chodzi to już kompletna kompromitacja grrr

21. Powrót do góry    #21
    Wstyd i hańba na całą europę. Wydaje mi się, że na stadionach są jakieś kamery/fotokomórki, mogliby ich użyć w celu zidentyfikowania grupki tych totalnych debili...

Takich to zamykać od razu, bo coraz więcej różnych incydentów pojawia się na stadionach żużlowych. Ciekawe czy któryś z owych kretynów udziela się na forum.

Toninhowi naprawdę współczuje, wydawało by się, że wychodzi na prostą po trudnym okresie... Wszystko szło w dobrym kierunku, jednak stado sfrustrowanego bydła postanowiło przerwać dobre chwile.

Gdzie sie tak durni, zacofani ludzie rodzą jestem ciekaw. Jaki mają cel w takim traktowaniu zawodnika...

22. Powrót do góry    #22
    Zaawansowany
    To już chyba trzeci wątek, dotyczący sprawy. Może by tak moderzy to ogarnęli?

23. Powrót do góry    #23
    Stały bywalec
    Wstyd i hańba na całą europę. Wydaje mi się, że na stadionach są jakieś kamery/fotokomórki, mogliby ich użyć w celu zidentyfikowania grupki tych totalnych debili...

Takich to zamykać od razu, bo coraz więcej różnych incydentów pojawia się na stadionach żużlowych. Ciekawe czy któryś z owych kretynów udziela się na forum.

Toninhowi naprawdę współczuje, wydawało by się, że wychodzi na prostą po trudnym okresie... Wszystko szło w dobrym kierunku, jednak stado sfrustrowanego bydła postanowiło przerwać dobre chwile.

Gdzie sie tak durni, zacofani ludzie rodzą jestem ciekaw. Jaki mają cel w takim traktowaniu zawodnika...
    Zgadzam się z przedmówcą wstyd dla Polski i hańba dla normalnych kibiców z Grudziądza.
    A najsmutniejsze jest to, że Pan prezes Fijałkowski potrafi na monitoringu odtworzyć moment kiedy Szwed pokazuje w stronę kibiców środkowy palec, ale już nie zgrał szowinistycznych epitetów w trakcie spotkania i tego co się wydarzyło po nim.
    Skandaliczne zachowanie i wypowiedzi Panie prezesie i mam nadzieje, że klub otrzyma słuszna i miarodajna karę za ten incydent.
    Pozdrawiam

24. Powrót do góry    #24
    Użytkownik
    A najsmutniejsze jest to, że Pan prezes Fijałkowski potrafi na monitoringu odtworzyć moment kiedy Szwed pokazuje w stronę kibiców środkowy palec, ale już nie zgrał szowinistycznych epitetów w trakcie spotkania i tego co się wydarzyło po nim.
    Zle sie dzieje. Co ma z tym wszystkim wspolnego palec pokazany komukolwiek? Czy pokazanie komukolwiek palca jest pozwoleniem na to zeby skopac komus samochod? Nie bede sie rozpisywal o drobnym fakcie ze przydazylo sie to komus z czarna skora. Niestety w Polsce duzo jeszcze glupoty, nietolerancji i zwyklego kretynizmu.
    Nie siedze w czarnej skorze naszego kolezki ale mysle ze "pokazanie palca" bylo reakcja na to jak zostal potraktowany. Samo to ze mu kevlar podprowadzili moglo goscia zapienic. Tylko ze "pokazanie palca" nie jest niczym szkodliwym. Nikt z tego powodu nie mial siniakow, polamanych zeber czy utraty zdrowia. Mieszkam w Kanadadzie, palcow sie naogladalem co niemiara i sam pokazywalem czesto. Jest to bardzo grzeczne i nieszkodliwe powiedzenie komus tego co sie o nim mysli. Ale mialem juz sytuacje kiedy jakis gosc zatrzymal samochod i chcial mnie za tego palca pobic. Dopiero jak ja wyszedlem z samochodu (190cm 120kg) to mu sie bijatyki odechcialo:)

25. Powrót do góry    #25
    Zaawansowany
    Ale jeszcze bardziej żenujące jest to, że to pierwszy news Gazety.pl. To już Kubica, Radwańska poszła w dal ?
    Kubica nie jest żydem.
    Radwańska nie jest murzynką.
    Gollob jest tylko Polakiem.

Więc po co o tym pisać? :)

A moim zdaniem bardzo dobrze ze zrobili z tego glownego newsa! W innych krajach zachowania tego typu podlegaja scisle pod prokurature!To ze polacy maja jakies rasistowskie nastawienie bylo wiadomo juz od dawna, ale to co pokazali teraz to juz przegiecie! Bardzo dorbze ze rozglasniaja ta sprawe na cala Polske! Szkoda mi tylko normalnych kibicow, bo przez zachowanie paru idiotow napewno na tym ucierpia!
    W innych krajach może tak, w Polsce nie.
    Niedawno w halowym turnieju piłkarskim zagrała czarnoskóra drużyna o nazwie "Black Power" i "Żydowska" nawet się na ten temat nie zająknęła. O prokuratorze nawet nie wspomnę.

Śrubokręt, z Twoją logiką pasujesz na kompana do Steca, lub Sarzały :)

"Żydowska" jest tak *****iście wiarygodna, że nie ma żadnego powodu by wierzyć w jakiekolwiek słowo z tego artykułu. Dlatego możemy opierać się jedynie na domysłach. Szkoda, że nie ma filmów z tego zajścia, wtedy wiedzielibyśmy więcej. Tym samym na chwilę obecną nie ma sensu zajmować sie przejawami domniemywania rasizmu, tylko nieporządkiem w parkingu i okolicach.

26. Powrót do góry    #26
    Zaawansowany
    Niedawno w halowym turnieju piłkarskim zagrała czarnoskóra drużyna o nazwie "Black Power" i "Żydowska" nawet się na ten temat nie zająknęła. O prokuratorze nawet nie wspomnę.
    Dokładnie.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której w turnieju obojętnie jakiej dyscypliny sportu wystąpiła drużyna pod nazwą WHITE POWER... Szmaciarze od Michnika mieliby temat na 2 tyodnie.

Wracając do tematu - żeby ocenić całe zajście wypadałoby zobaczyć jakieś materiały filmowe. Z tego co pisali kibice z Grudziądza Lindbaeck pokazywał jakieś ciekawe gesty w stronę publiczności podczas meczu, a wiadomo jak to działa na niektórych - szczególnie po przegranej u siebie. ;)

pozdro

27. Powrót do góry    #27
    Ekspert
    http://www.sport.pl/sport/0,0.html
    wybiórcza nawet nie wspomniala o 3 miejscu Golloba! No , ale nikt nikogo nie pobil , zamieszek na stadionie nie bylo więc o czym pisać? Pamiętam , że jak byla afera z Lindbaeckiem to byla to informacja dnia , ważniejsza nawet od 3 miejsca kubicy w kwalifikacjach!

28. Powrót do góry    #28
    Stały bywalec
    Z tego co pamietam to wybryki rasistow z Kielc rowniez przycmiewaly newsy o wynikach piłkarskich.. wiec ocb?

29. Powrót do góry    #29
    Ekspert
    O to , że jakaś polonia Bytom jest ważniejsza od t. golloba! Gollob ma więcej kibiców niż Bytom mieszkańców!

30. Powrót do góry    #30
    Stały bywalec
    To¶ teraz ***********, sprawd¼ sobie w internecie ilu mieszkańców liczy miasto Bytom. Tyle osób to nie wiem czy w Polsce się żużlem interesuje, nie mówi±c już o tym, że raczej nie każdy lubi "Golluma".
    PS. Nazwy klubów pisze się z "wielkiej" litery, koleszko.

31. Powrót do góry    #31
    To¶ teraz ***********, sprawd¼ sobie w internecie ilu mieszkańców liczy miasto Bytom. Tyle osób to nie wiem czy w Polsce się żużlem interesuje, nie mówi±c już o tym, że raczej nie każdy lubi "Golluma".
    PS. Nazwy klubów pisze się z "wielkiej" litery, koleszko.
    A jak się pisze "koleszko"? :D

32. Powrót do góry    #32
    Stały bywalec
    No, widzisz, przyłapałe¶ na gor±cycm uczynku. Punkt dla Ciebie, pó¼n± pora i mało snu robia swoje :)

33. Powrót do góry    #33
    Początkujący
    Ja jestem teraz za granica i wsrod moich znajomych mam ludzi o kazdym kolorze skory. Niestety to co sie wydarzylo w Grudziadzu to wstyd i chanba. Niestety wiele Polakom jako narodowi brakuje do tego, zeby byc tolerancyjnym, jak wiekszosc krajow w Unii Europejskiej.

Gupio sie czyta takie rzeczy nawet.

WSTYD, ja w swoim imieniu Szweda przepraszam i zycze powodzenia.

Jak jesteś kolego za granicą to co ty możesz wiedzieć co się naprawdę wydarzyło w Grudziądzu, nawet pewnie nie wiesz że Lindbeak bardzo prowokował kibiców pokazując środkowy palec. I nie masz za co przepraszać szweda bo też nie jest bez winy.

34. Powrót do góry    #34
    Zbanowany

spaślun

Dopiero jak ja wyszedlem z samochodu (190cm 120kg) to mu sie bijatyki odechcialo
    __________________________________________________ ________

Ale spasione bydle....

Uprawnienia umieszczania postów