Pokaż wyniki od 1 do 29 z 29

Wątek: Nowy sponsor GKS-u

1. Powrót do góry    #1
    Użytkownik

Nowy sponsor GKS-u

Od dziś klub z Katowic nosi nazwe Dospel-Katowice SSA.

Co sadzicie o pozyskaniu przez katowiczan sponsora oraz o zmianie nazwy klubu ?

2. Powrót do góry    #2
    Użytkownik
    ale to chyba tylko tyczy sie drużyny hokejowej

3. Powrót do góry    #3
    Użytkownik
    Gdyby to hokej to bym napisal w innym dziale :P A nazwe zmienili pilkarze

4. Powrót do góry    #4
    Zaawansowany Awatar LegiaL
    Sponsor sponsorem, ale zmienianie nazwy klubu to zenada. Pol biedy Amica (nazwa funkcjonuje od poczatku istnienia klubu), czy taki Groclin, ale zmienianie nazw klubom o wieloletniej tradycji to przegiecie i brak szacunku dla kibicow. Dlatego wszystkim Daewoo, Hoopom, Orlenom i innym badziewiom mowimy stanowcze i zdecydowane NIE.
    Świetlik, chrabąszcz a nawet mysza to jest przyroda w swym całokształcie imponująca. I jeśli gdzieś kot goni myszę, to goni przyrodę w osobie tej myszy i wypada przywalić temu kotu tak, żeby mu nigdy mysza do głowy nie przyszła.

5. Powrót do góry    #5
    Stały bywalec
    Sponsor sponsorem, ale zmienianie nazwy klubu to zenada. Pol biedy Amica (nazwa funkcjonuje od poczatku istnienia klubu), czy taki Groclin, ale zmienianie nazw klubom o wieloletniej tradycji to przegiecie i brak szacunku dla kibicow. Dlatego wszystkim Daewoo, Hoopom, Orlenom i innym badziewiom mowimy stanowcze i zdecydowane NIE.
    Zgadzam się w 100%. Nazwa to nazwa i nie powinna byc zmieniana za zadne pieniadze. Jak sie czuja teraz kibice w Katowicach!?!? Beda krzyczec Dospel, Dospel ?! :)

6. Powrót do góry    #6
    Ekspert Awatar Przemek
    Ja już od 3 lat kibicuje GKS-owi i bardzo sie ucieszyłem że mają nowego sponsora.Może nareszcie klub zacznie normalnie funkcjonować.

7. Powrót do góry    #7
    Użytkownik
    Kasa, kasą ale nazwa druzyny to tradycja i swiętosć dla kibicow. Nie powinno sie zmieniac!

8. Powrót do góry    #8
    Zaawansowany
    Daewoo i Hoop wepchnely się do nazwy klubu,ale ci poszli na calosc i w ogole ją usuneli.K....,niedlugo zaczna powstawac takie twory jak U Jasia-calodobowy sklep spozywczy(dzis poromocja,kilogram parowek tylko 0,99zl) Katowice...

9. Powrót do góry    #9
    Bardzo sie cieszylem ze moja druzyna pozyskala mocnego sponosora. Potem dowiedzialem sie ze GKS bedzie nosic nazwe Dospel GKS Katowice az wkoncu doszlo do tego ze zostaje Dospel Katowice. Takie cos pierdoloe wole juz zeby nie bylo sponsora! i zeby zostala nazwa GKS Katowice i herb! A podobno DOspel chce juz zrywac umowe
    http://www.gks.katowice.pl/index.php?id=36

10. Powrót do góry    #10
    no ni wiem!!
    Ale GKS nie ma pieniędzy na nic więc zmian sponsorów jest wskazana, ale trzeba uważać na to żeby nie zmienić sponsora na biedniejszego. Gdyby nie sponsoring CANAL+ to GKS by już dawno splajtował.

11. Powrót do góry    #11
    Wydaje mi się że trochę przesadzacie z tym patriotyzmem ,ja nie kibicuję nazwie klubu tylko klubowi jako takiemu.A jeśli chodzi już o nazwę to faktycznie Katowice dotychczas takiej nie miały ponieważ GKS jest tylko skrótem dlatego nie ma czego żałować a jeśli chodzi o aspekt historyczny to GKS jest bardzo młodym klubem który nie ma przedwojennych korzeni i dlatego niech nikt z fanów gieksy się nie obraża że nie ma o co kruszyć kopii.Ciekawy jestem czy za cenę nazwy woleli by chodzić na trzecią ligę czy mieć w swoim mieście pierwszoligowy klub?

12. Powrót do góry    #12
    Wydaje mi się że trochę przesadzacie z tym patriotyzmem ,ja nie kibicuję nazwie klubu tylko klubowi jako takiemu.A jeśli chodzi już o nazwę to faktycznie Katowice dotychczas takiej nie miały ponieważ GKS jest tylko skrótem dlatego nie ma czego żałować a jeśli chodzi o aspekt historyczny to GKS jest bardzo młodym klubem który nie ma przedwojennych korzeni i dlatego niech nikt z fanów gieksy się nie obraża że nie ma o co kruszyć kopii.Ciekawy jestem czy za cenę nazwy woleli by chodzić na trzecią ligę czy mieć w swoim mieście pierwszoligowy klub?
    Ja bym wolal kibicowac Legii w III lidze niz np. jakiemus Pepsi Warszawa w I.
    Zreszta przykladem moga byc kibice Lechii Gdansk, czy Zawiszy Bydgoszcz.
    Szczytem swojego czasu byl GKS Tychy przemianowany na Miliardera Pniewy. Kibice z Tych jezdzili na mecze "u siebie" do Pniew (zobaczcie sobie na mapie jaki to kawal drogi), ale z szalikami i flagami GKS-u. To jest postawa godna prawdziwego kibica.
    Jesli w Katowicach dojdzie do zmiany nazwy to przewiduje szereg wybrykow chuligansko-partyzanckich wymierzonych w sponsora.
    Świetlik, chrabąszcz a nawet mysza to jest przyroda w swym całokształcie imponująca. I jeśli gdzieś kot goni myszę, to goni przyrodę w osobie tej myszy i wypada przywalić temu kotu tak, żeby mu nigdy mysza do głowy nie przyszła.

13. Powrót do góry    #13
    A ten sponsor w dzisiejszych czasach ma być tylko dobrym wujkiem dającym pieniądze w jedną stronę? wybacz ale ja patrzę na tą sprawę z punktu widzenia przedsiębiorcy ponieważ takim jestem i nie zrozum mnie żle ale dzisiaj skończyły się czasy że ktoś wykłada pieniądze w niepewny interes i nie oczekuje niczego wzamian,nawet ci co są wybrańcami narodu i pchają się do polityki też nie robią tego bezinteresownie dlatego nie potępiaj tego co chce włożyć pieniądze i coś z tego mieć ponieważ altruisty już nie znajdziesz,a jeśli chodzi o patriotyzm to powiedz mi ilu znalazło by się kibiców którzy złożyliby się żeby wspomóż klub w ciężkiej sytuacji finansowej ale żeby nie były to tylko symboliczne datki?

14. Powrót do góry    #14
    A ten sponsor w dzisiejszych czasach ma być tylko dobrym wujkiem dającym pieniądze w jedną stronę? wybacz ale ja patrzę na tą sprawę z punktu widzenia przedsiębiorcy ponieważ takim jestem i nie zrozum mnie żle ale dzisiaj skończyły się czasy że ktoś wykłada pieniądze w niepewny interes i nie oczekuje niczego wzamian,nawet ci co są wybrańcami narodu i pchają się do polityki też nie robią tego bezinteresownie dlatego nie potępiaj tego co chce włożyć pieniądze i coś z tego mieć ponieważ altruisty już nie znajdziesz,a jeśli chodzi o patriotyzm to powiedz mi ilu znalazło by się kibiców którzy złożyliby się żeby wspomóż klub w ciężkiej sytuacji finansowej ale żeby nie były to tylko symboliczne datki?
    Czesciowo zgoda. Tylko obecnego sponsora nieczego nie nauczyly przyklady Hoopa czy Orlenu. Cale Szczescie, ze Zarajczyk jest normalny i nie wymyslil, zeby byla Legia-Polmot Warszawa.
    Przyklady Hoopa i Orlenu sa doskonalym przykladem, ze tego typu eksperymenty nie maja dlugiej przyszlosci.
    Dospel moze skutecznie promowac swoja marke bez pakowania sie w nazwe klubu. Reklamy na stadionie, koszulkach to malo? Tranmsmisje w TV to malo? Nazwa bedzie widoczna tak czy inaczej. A tak? Na dzien dobry sa skloceni z kibicami. Chyba malo przemyslane posuniecie.
    Czy naprawde chcesz w lidze widziec takie nazwy jak w lidze siatkowki? Wieloczlonowe bo kazdy sponsor chce byc w nazwie, absurd bo nikt nie jest w stanie zapamietac takiej nazwy. Jeszcze jeden argument - w zeszlym roku ogromny kontrakt sponsorski podpisaly Vodafone i Man UTD. Gdyby mysleli tak "biznesowo" jak wlodarze firmy Dospel o mielibysmy dzisiaj klub Vodafone Manchester.

pzdr.

15. Powrót do góry    #15
    Początkujący
    Ja bym wolal kibicowac Legii w III lidze niz np. jakiemus Pepsi Warszawa w I.
    Zreszta przykladem moga byc kibice Lechii Gdansk, czy Zawiszy Bydgoszcz.
    Szczytem swojego czasu byl GKS Tychy przemianowany na Miliardera Pniewy. Kibice z Tych jezdzili na mecze "u siebie" do Pniew (zobaczcie sobie na mapie jaki to kawal drogi), ale z szalikami i flagami GKS-u. To jest postawa godna prawdziwego kibica.
    Jesli w Katowicach dojdzie do zmiany nazwy to przewiduje szereg wybrykow chuligansko-partyzanckich wymierzonych w sponsora.
    Zagadzam sie z tobą ja też wolałbym kibicowąc Legii w III lidze niż jakiemuś z badziewarską nazwą.
    W ogóle to zarząd klubu powień decydowc o zmianie nazwy kluby a nikiś debilski sponsor. Odra Opole najpierw była normalna nazwa a poźnie było ODRA RYAN OPOLE a teraz jest
    ODRA UNIA OPOLE i tak po tych zminach w nazwie i remoncie stadionu klub nie miał już pieniedz na nic.
    Więc sądze że zmiana nazwy jest kompletnym debilstewm ze strony zarządu klubu!!!!

16. Powrót do góry    #16
    Alez ja nie mam pretensji do sponsorow tylko do dzialaczy, ktorzy pozwalaja na takie praktyki. Fakt ze dzis pieniadz na sponsorowanie klubu ciezko znalezc (nawet mistrz Polski ma z tym problemy), ale robienie tego kosztem tradycji jest delikatnie mowiac niesmaczne. Zreszta sponsor moze na takiej sprawie sie przejechac gdyz glownym adresatem reklamy sa kibice a ci sa wyjatkowo wrazliwi na punkcie takich spraw jak barwy, herb czy nazwa.

Nie wszystko jest na sprzedaz.

PS
    W sporcie po Wiadomosciach podajac wyniki meczow uzyto nazwy GKS Dospel wiec chyba jednak sponsor nie poszedl na calosc.

17. Powrót do góry    #17
    Stały bywalec
    Przyznam szczerze, że zdziwiło mnie to, iż w Katowicach doszło do takiej sytuacji... Rozumiem, że brak pieniędzy oznacza bardzo trudną sytuację dla drużyny, ale "sprzedaż" nazwy to, według mnie, już za dużo. Możnaby przyjąć nawet GKS Dospel Katowice, bo handel to handel i trzeba zrozumieć, że nie płaci się za nic... Ale CAŁKOWITE odejście od historycznej terminologii, to już szczyt. Nie jestem kibicem Gieksy ale nie mogę zrozumieć postępowania władz katowickiego klubu. Zastanawiam się nad granicami i dochodzę do wniosku, że takich już nie ma. Wszystko jest na sprzedaż... Tak na marginesie, to nie wierzę, żeby Dospel wykładał aż tak duże pieniądze, by żądać wyłączności jeśli chodzi o nazwę. Cała sytuacja w pewnym stopniu dotyczy także mnie - kibica Legii. Otóż nie wspominając o przeszłości (Daewoo), pomyslałem o chwili obecnej. Otóż klub z Łazienkowskiej, jak zapewne i kilka innych ekip ligowych, nie może znaleźć sponsora. Jednym z największych problemów jest bowiem nazwa. Pol-Mot chętnie sprzedałby udziały, ale z gwarancją, że nazwą pozostanie LEGIA WARSZAWA i tylko LEGIA WARSZAWA. A o to już dużo trudniej... Tak więc dziękuje serdecznie zarządowi warszawskiej drużyny, że nie zamienia na drobne tradycji, historii, zdania i przywiązania kibiców. Nie wyobrażam bowiem sobie jak mógłbym na meczu krzyczeć tak jak teraz katowiccy kibice - Dospel, Dospel, Dospel...

18. Powrót do góry    #18
    jeśli chodzi o aspekt historyczny to GKS jest bardzo młodym klubem który nie ma przedwojennych korzeni i dlatego niech nikt z fanów gieksy się nie obraża że nie ma o co kruszyć kopii.
    Ciekawy jestem czy za cenę nazwy woleli by chodzić na trzecią ligę czy mieć w swoim mieście pierwszoligowy klub?[/quote]

Moze GKS nie istnieje bardzo dlugo ale wierz mi ze jednak nazwa Gorniczy Klub Sportowy to bardzo duza historia.

Ciekawy jestem czy za cenę nazwy woleli by chodzić na trzecią ligę czy mieć w swoim mieście pierwszoligowy klub?
    "pierwsza, druga, trzecia liga to nie wazne dla nas jest! Najwazniejszy jest GKS..." ja moge chodzic nawet na okregowke ale zeby to byl GKS Katowice! A nie Dospel! Uwierz mi ze dla kibica ktoremu zmieniaja nazwe klubu na nazwe jakies firmy ktora produkuje klimatyzacje to bardzo duza strata! A wynik dzisiaj 0:0 czy ile? bo nawet nie wiem :)

19. Powrót do góry    #19
    Do LEE perra,kolego nie porównuj Manchesteru do Katowic bo w pierwszym przypadku to najbogatszy klub na świecie i tam to sponsor jest petentem i to on zabiega o względy takiego klubu z tradycjami dlatego nie on dyktuje warunki współpracy,natomiast kluby w Polsce jeszcze długo będą się musiały starać aby znaleźć takiego sponsora który by choć w części ulżył w kłopotach i niestety ale będą się godzić jeszcze na nie jedno upokorzenie,a jeśli chodzi o ciebie SLIM to szanuję twoje przywiązanie do nazwy klubu ale nie mów że dla kibiców zmiana nazwy miała by spowodować żeby skandowali DOSPEL DOSPEL bo do tego to nikt ich nie zmusi i dalej śpiewaliby i dopingowali GKS dlatego w ich przypadku nic by się nie zmieniło.

20. Powrót do góry    #20
    Do LEE perra,kolego nie porównuj Manchesteru do Katowic bo w pierwszym przypadku to najbogatszy klub na świecie i tam to sponsor jest petentem i to on zabiega o względy takiego klubu z tradycjami dlatego nie on dyktuje warunki współpracy,natomiast kluby w Polsce jeszcze długo będą się musiały starać aby znaleźć takiego sponsora który by choć w części ulżył w kłopotach i niestety ale będą się godzić jeszcze na nie jedno upokorzenie,a jeśli chodzi o ciebie SLIM to szanuję twoje przywiązanie do nazwy klubu ale nie mów że dla kibiców zmiana nazwy miała by spowodować żeby skandowali DOSPEL DOSPEL bo do tego to nikt ich nie zmusi i dalej śpiewaliby i dopingowali GKS dlatego w ich przypadku nic by się nie zmieniło.
    Wlasciwa odmiana mojego nicka to lee perry'ego - to nie ma nic wspolnego z niejakim lepperem andrzejem ;) Jesli sluchalbys ska lub reggae to wiedzialbys o co chodzi.

A teraz do meritum. Uzylem Man UTD. z pelna premedytacja, przy zalozeniu ze czytajac posta zachowasz odpowiednie proporcje. Czemu? Bowiem je zachowujac bedziesz mial doczynienia z imho identyczna sytuacja. Tak ja to widze. Popatrz, ze nigdzie na w Europie sponsor czy tez investor nie wymaga od razu zmiany nazwy klubu. Popatrz na Plock. Tam po latach roznych eksperymentow przywrocono stara historyczna nazwe i jakos nie slysze glosow kibicow z Plocka, ze im sie Wisla nie podoba. Dlaczego Zaglebie lubin moze byc Zaglebiem? Rownie dobrze moga zmienic nazwe na KGHM prawda? Nawet w Nowmy Dworze istnieje Lukullus Swit Nowy Dwor, a przeciez moglby byc tylko Lukullus.
    Tu chodzi o myslenie nie tylko biznesowe. Ciekawe co powie inwestor w GKSie gdy uslyszy od kiboli - ***** DOSPEL. Wezmie sie obrazi i zabierze swoje pieniazki bo kibicom nie podobaly sie jego poczynania i zwlaszczanie nazwy?

21. Powrót do góry    #21
    No wiadomo nigdy nie bedziemy spiewa DOspel Dospel co najwyzej to ***** DOSPEL! Na pewnym forum spotkalem sie z opinia pewnego kibica KSG... jemu tez nie podoba sie zmiana nazwy mojego klubu a jakby nie patrzec KSG to nasz wrog. Jestem za tym zeby nazwa GKS zostala a sponsor moze sobie ***********! Nawet jak GKS bedzie grac w okregowce to ja przyjde na szpil!

22. Powrót do góry    #22
    Z tych tekstów wynika że nie w pełni mnie rozumiecie.Mnie również się nie podoba że ktoś kto przychodzi do klubu ze swoimi pieniędzmi od razu zaczyna rozmowę o zmianie nazwy klubu i tak przedstawiając sprawę stawia klub przed wyborem kasa albo honor ale ja również rozumię tego sponsora ponieważ utrzymanie klubu na poziomie pierwszoligowym pochłania bardzo duże środki które w naszej piłce nijak się nie zwrócą nie ma siły,dlatego umieszczenie logo firmy na koszulkach i banery na stadionie to trochę za mało ponieważ mecze nie są transmitowane przez państwową telewizję a banery mogą oglądać tylko kibice na stadionie,wobec tego jedną z najbardziej nośnych marketingowo spraw jest umieszczenie nazwy firmy w nazwie klubu ponieważ wiadomości i gazety słucha i czyta znacznie większe grono potencjalnych klientów niż ci co to mogą oglądać na żywo.Jeśli chodzi o HOOP to nie Polonia zrezygnowała z tego sponsora tylko sponsor się wycofał ponieważ poniesione nakłady były nie współmierne do korzyści wynikającej ze współpracy z tym klubem i naprawdę ale firma Dospel popełnia błąd jeśli angażuje się w klub tylko po to aby umieścić tam logo swojej firmy to może mieć odwrotny skutek.

23. Powrót do góry    #23
    Użytkownik
    Ja bym nie kibicowal Telefonice Kraków. Dla mnie byłby to zupełnie inny klub, nawet, gdyby grał na tym samym stadionie. Wisła to firma, to historia i prawie stuletnia tradycja. Już bym wolał chodzić na Cracovię. Na szczęście nie wierzę, żeby w Krakowie taki numer przeszedł. W Krakowie ceni się tradycję.

Sponsor który się pcha do nazwy klubu, to nie jest sponsor wiarygodny, który związałby się z klubem na lata. Kieruje sie doraźnym celem wylansowania nazwy swojej firmy. Po osiągnięciu celu, jak uczy praktyka, prędzej czy później te różne Orleny, Deawoo, Ptaki i inne badziewie zostawiają klub na pastwę losu, a poniesione koszty starają się sobie zwrócić poprzez masową wyprzedaż co lepszych zawodników. Nie sądzę, aby Dospel długo zaistniał w polskiej lidze.

24. Powrót do góry    #24
    Za czasów swiętej pamięci Mariana Dziurowicza takie cos na 100% by nie przeszlo!

25. Powrót do góry    #25
    Stały bywalec
    Sponsor rulezzz.

Weźmy przykład z kolarstwa.
    Mróz-Supradyn-Vitaminy-Bazyliszek-Warszawa, czy jakos tak.
    No to ja proponuje Dospel-Dziurowicz-Firma Pogrzebow Hades-Sklep miesny Szynkowicz-Katowice. Prawda, że ładnie to brzmi ? he he
    Nie dajmy sie zwariować, tym naszym pseudo 'wielkim' firmom wydaje sie, że są niewidomo kim. Vodafone daje dla Man Utd po 10 mln funtów rocznie i zostalła by wyśmiana za próbe włączenia swojej nazwy do klubowej. Wiem że Polska to nie ameryka i długo taką nie będzie, ale to śmieszne. Jakiś tam Stasiak nazywa swoim nazwiskiem klub, istna paranoja.

26. Powrót do góry    #26
    Stały bywalec
    Co do kolarstwa to takie praktyki są tam normalne gdyż grupę tworzy się wokół sponsora.Pojawia się ktoś z kasą i zbiera ekipę.Przecież wszystkie nazwy grup to nazwy firm Kelme(sprzęt sportowy),Festina(zegarki),Farm-frites(wiadomo :)),Credit agricole(jakis tam bank) itd,itp.A w piłce nożnej to chyba nie znam na zachodzie klubu,który w nazwie by miał logo sponsora.No chyba,że PSV Eindchoven(Philips SV),ale to klub założony kiedyś przez pracowników Philipsa.Nasze firmy uważają się za niewiadomo kogo i myślą,że można igrać z tradycją.Oby się nie przejechały...

27. Powrót do góry    #27
    Zaawansowany
    Jeszcze kilka tygodni temu, prezes Dziurowicz zaklinał się, że zmiana nazwy klubu, z GKS-u na Dospel jest wykluczona... Widać, jak wiele znaczy słowo prezesa. Ale, czy tak naprawdę, można go winić??? Jeśli klub faktycznie miał długi, groziło mu nieprzyznanie licencji, to czasami trzeba wybrać mniejsze zło. Przecież, dla każdego kibica, GKS zawsze pozostanie GKS-em...

28. Powrót do góry    #28

Pinionc żądzi śfiatem!!!

I zrozumieli to nawet Dziurowicze! Ale wyniki po zmianie do bańki!!! ;(

29. Powrót do góry    #29
    A w piłce nożnej to chyba nie znam na zachodzie klubu,który w nazwie by miał logo sponsora.No chyba,że PSV Eindchoven(Philips SV),ale to klub założony kiedyś przez pracowników Philipsa.
    No i chyba rownie dobrze znany Bayer Leverkusen (to ci od aspiryny).

Uprawnienia umieszczania postów